2.6 C
Deurne
maandag 5 december 2022
Home- DeurneOok mantelzorgers voor mensen met psychische problematiek verdienen compliment

Ook mantelzorgers voor mensen met psychische problematiek verdienen compliment

Mantelzorgers, waar zouden we in Nederland zijn zonder hen? Zonder hen zou de zorg nóg duurder zijn, zonder hen zou het leven van velen aanzienlijk minder rooskleurig zijn. Eens per jaar kunnen gemeentes ‘hun’ mantelzorgers in het zonnetje zetten, zo ook Deurne. Vanaf vandaag kan aanspraak worden gemaakt op ‘de mantelzorgwaardering 2019’.
Bij hulpbehoevenden denken we in eerste instantie aan mensen met lichamelijke problemen, maar evengoed kan het gaan om psychische problematiek. Wie om die reden mantelzorg verleent, loopt daar meestal niet mee te koop. Er hangt nog een taboe omheen en dat moet veranderen vinden Mia van Dijk (consulent steunpunt mantelzorg, LEVgroep) en Henk Driessen (ervaringsdeskundige).

Taboesfeer
Driessen is zelf schizofreniepatiënt en zet zich al geruime tijd in om psychiatrie uit de taboesfeer te halen. Zowel bij patiënten als bij mantelzorgers overheerst vaak een gevoel van schaamte wanneer het gaat om psychische problemen. ‘Iemand die zijn been breekt heeft hulp nodig, dat weet iedereen en doet iedereen’ meldt van Dijk ‘Maar de zorg voor een partner of kind met een psychische aandoening is evengoed nodig en bovendien erg zwaar.’

Onzichtbare mantelzorgers
Om deze onzichtbare groep mantelzorgers meer zichtbaar te maken en er voor te zorgen dat ze de waardering krijgen die zij verdienen, organiseert het tweetal op 25 september een symposium in het Gerardushuis. Mensen kunnen elkaar hier ontmoeten en luisteren naar vier gastsprekers.

Gastsprekers
Eveline Vermeeren, psychologe bij een instituut dat mantelzorgers begeleidt, zal haar kennis op het gebied van coaching en begeleiding van met name jonge mantelzorgers delen. Verder zal er een zestienjarig meisje aansluiten die mantelzorger is van haar moeder, samen met haar begeleidster. Ook de moeder van een zoon met schizofrenie zal haar verhaal doen. Tot slot is ook Tanja Nabben van de partij. Zij maakte een documentaire over een vrouw die veertig jaar voor haar zus zorgde.

Programma
De gastsprekers worden voor de pauze geïnterviewd door Theo Goossens, na de pauze zullen ze vragen beantwoorden uit het publiek. In de nazit is ruimte voor het uitwisselen van ervaringen.

De avond is in eerste instantie bedoeld voor mantelzorgers, maar iedereen die zich betrokken voelt bij deze problematiek is welkom.

Toegang tot het symposium op 25 september is gratis. Het programma begint om 19.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen