18.8 C
Deurne
vrijdag 19 augustus 2022
Home- DeurneOorzaak dode eenden bij De Vlier bevestigd; zeker 30 dieren in Deurne...

Oorzaak dode eenden bij De Vlier bevestigd; zeker 30 dieren in Deurne gestorven door botulisme

Na onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat de zeker dertig dode eenden die vorige week bij De Vlier in Deurne werden gevonden, door botulisme zijn gestorven. Het waterschap Aa en Maas hield vorige week nog een slag om de arm omdat het ook een geval van vogelgriep had kunnen zijn maar bevestigt dinsdag dat het om botulisme gaat. Ook in de Heiakkervijver in Deurne werd dezelfde bacterie al eerder vastgesteld.

“We konden nog niet met honderd procent zekerheid zeggen of de oorzaak botulisme of vogelgriep was. Bij één dode eend bleek het om botulisme te gaan, waardoor we vermoedden dat dit ook bij de andere eenden het geval was. Inmiddels zijn meerdere eenden onderzocht. Botulisme blijkt ook bij de andere eenden de doodsoorzaak te zijn. We kunnen vogelgriep uitsluiten”, meldt het waterschap.

Waarschuwingsborden
De dode vogels zijn vorige week door het waterschap samen met de gemeente Deurne opgeruimd. Ook zijn er waarschuwingsborden geplaatst in de omgeving van de vindplek van de dode eenden. Het waterschap vraagt mensen om extra alert te zijn in de buurt van De Vlier: “In tegenstelling tot veel gevallen van blauwalg, is botulisme niet zichtbaar. We vragen je daarom extra op te letten. Huisdieren kunnen hier namelijk heel ziek van worden. En in zeldzame gevallen is botulisme schadelijk voor mensen.”

Honden aanlijnen
Verder wordt geadviseerd om niet in de buurt van eenden of andere watervogels te komen en de dieren niet te voeren. Honden kunnen het beste aan de lijn worden gehouden zodat ze niet in contact kunnen komen met het water en vissers wordt aangeraden om niet te vissen in water waar botulisme wordt vermoed of is geconstateerd.

Bacterie
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie ‘Clostridium Botulinum’. Het komt vaak voor in het voorjaar als ondiep water snel opwarmt, dan kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Zie jij dode eenden of andere watervogels? Of heb jij een vermoeden van botulisme bij jou in de buurt? Maak dan melding via de website van waterschap Aa en Maas.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen