9.1 C
Deurne
zondag 25 september 2022
Home- DeurneOphef over spandoeken en borden politieke partijen Deurne; zouden niet voldoen aan...

Ophef over spandoeken en borden politieke partijen Deurne; zouden niet voldoen aan regels

De gemeente Deurne heeft een aantal politieke partijen laten weten dat bepaalde verkiezingsborden en spandoeken die zij hebben geplaatst niet voldoen aan de regels en moeten worden weggehaald.

Het gaat om een tiental banners van het CDA en een aantal borden van de VVD en Transparant Deurne. De betreffende reclame-uitingen van de VVD en Transparant Deurne zijn inmiddels weggehaald of verplaatst, maar de spandoeken van het CDA niet.

Geen overtreding
Benny Munsters van CDA Deurne legt uit: “We kregen bericht van de gemeente dat we tien spandoeken voor dinsdagmiddag 12.00 uur moesten weghalen en anders werden ze door de gemeente verwijderd. Er werd verder niet uitgelegd waarom de borden niet volgens de regels zijn geplaatst. Er wordt alleen gesproken over ‘gebruik gemeentegrond’. Dat is volgens de ontheffing die de gemeente aan de politieke partijen heeft verleend geen overtreding. De gemeente heeft zelf een verordening verstuurd waarin precies staat wat wel en niet mag en waar wel en niet en daar voldoen onze spandoeken aan.”

Eigen grond
De lijsttrekker van CDA Deurne is vooral verbaasd dat zelfs het spandoek dat hij op eigen grond tegen de heg in zijn tuin heeft staan, niet zou voldoen aan de regels. “Ook die banner wordt genoemd in de lijst van spandoeken die verwijderd moesten worden. Vooral omdat er ook wordt gesproken over dat de gemeente signalen had binnengekregen over verkeerd geplaatste borden, krijg ik het gevoel dat dit door andere partijen onterecht op deze manier onder de aandacht is gebracht.”

Afmetingen
Het CDA heeft schriftelijk bezwaar gemaakt tegen de verplichte verwijdering van hun banners, want volgens de partij doen zij niets verkeerd. “Er staan in de verordening wel maximale afmetingen aangegeven voor borden aan bijvoorbeeld lantaarnpalen en hoe hoog die precies moeten hangen maar het gaat hier om spandoeken die zijn gespannen op bouwhekken en op dezelfde manier ook door andere partijen worden ingezet”, zegt Munsters. Hij geeft ook aan dat er wat betreft spandoeken of banners alleen wordt gemeld dat wanneer ze boven een weg zouden hangen, deze minimaal vijf meter boven het wegvlak geplaatst moeten worden. “Er wordt nergens gesproken over de afmetingen van spandoeken”, vertelt Munsters.

Signalen
De gemeente meldt dat er op basis van signalen die zij hadden ontvangen over verkeerd geplaatste verkiezingsuitingen, een inventarisatie is gemaakt van welke borden het zou betreffen. In sommige gevallen was vrij snel duidelijk dat de verkiezingsuitingen niet voldeden aan de regels van de verordening zoals de borden die geplaatst waren in de bebouwde kom van Helenaveen. Daar geldt dat deze niet geplaatst mogen worden vanwege het beschermd dorpsgezicht. Ook was er een aantal borden of spandoeken buiten de bebouwde kom geplaatst wat ook in strijd is met de regels.

Omdat er nu bezwaar is gemaakt door het CDA, kunnen de uitingen niet zondermeer worden weggehaald. De gemeente geeft aan het niet opportuun te vinden om dit juridisch op de spits te drijven. Om dit volgens de hiervoor geldende procedures te doen, is het ook niet meer haalbaar voor de verkiezingen op 16 maart, laat de gemeente weten.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen