17.6 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneOpkomst bij Europese verkiezingen in gemeente Deurne met 42,15 procent lager dan...

Opkomst bij Europese verkiezingen in gemeente Deurne met 42,15 procent lager dan landelijk gemiddelde

Van alle stemgerechtigden in de gemeente Deurne is donderdag 42,15 procent naar de stembussen gegaan om de 31 Nederlandse Europarlementariërs te kiezen. Daarmee is de opkomst iets lager dan het landelijke gemiddelde van 46,8 procent. In totaal hebben er in onze gemeente 11.701 mensen gestemd.

Na het sluiten van de stemlokalen werden donderdagavond om 21.00 uur alle stemmen per partij geteld. Vrijdag gaat de telling door en worden de stemmen per persoon op de lijst geteld. “Dit doen we tijdens de centrale telling in onze raadszaal”, meldt de gemeente. Dat proces is openbaar en geïnteresseerden mogen dus ook komen kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Maandag
Op de definitieve uitslag moeten we nog even wachten. In andere Europese landen kan komende dagen nog worden gestemd. Daarom wordt de Nederlandse uitslag pas bekend gemaakt als de stemmen in alle lidstaten zijn uitgebracht. De totaaluitslag van gemeente Deurne wordt maandag om 09.00 uur in een openbare zitting in het Huis voor de Samenleving vastgesteld door het gemeentelijk stembureau.

De opkomst is bij deze Europese verkiezingen landelijk gezien het hoogst sinds 1989. Toen ging 47,48 procent van de kiesgerechtigden naar de stembus. Dat werd bij de vijf daaropvolgende Europese verkiezingen niet meer overschreden. Bij de laatste Europese verkiezingen in 2019 was de opkomst 41,8 procent. De hoogste opkomst was er in 1979, toen ruim 58 procent van de Nederlanders ging stemmen. Dieptepunt was 1999 met slechts drie op de tien Nederlanders die naar de stembus gingen.

Poll
Om een indruk te krijgen van hoe belangrijk inwoners van de gemeente Deurne de verkiezingen voor het Europees Parlement vinden, heeft DMG ook een poll gehouden. Hierbij konden deelnemers antwoord geven op de vraag: ‘Ga je vandaag stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement?’

In totaal deden 79 personen mee aan de enquête, waarvan 81 procent antwoordde: ‘Ja ik vind het belangrijk om ook bij deze verkiezingen mijn stem te laten horen’. Daarnaast koos 13 procent voor het antwoord: ‘Bij andere verkiezingen stem ik wel, maar deze verkiezingen vind ik niet van belang’. Van de deelnemers ging 7 procent voor het antwoord: ‘Nee, ik stem nooit’.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen