5.6 C
Deurne
dinsdag 6 december 2022
Home- DeurneOpnieuw bezorgdheid bij omwonenden door nieuwe werkzaamheden in de Peel

Opnieuw bezorgdheid bij omwonenden door nieuwe werkzaamheden in de Peel

Weer is er grote bezorgdheid bij omwonenden over de werkzaamheden in de Peel bij Helenaveen. Deze keer gaat het om een vergunning die de gemeente Deurne heeft gegeven voor het verminderen van de interne ontwatering en afwatering van het Broemeerbos in Helenaveen.

Bewoners vrezen dat er hier op dezelfde manier te werk wordt gegaan als bij het gebied rondom de Soemeersingel. Daar zijn bij de werkzaamheden fouten gemaakt en werden twee wijken (zijvaarten) gedempt en kades aangelegd, die niet in het plan stonden. Waterschap Aa en Maas gaf toen aan: “Aan de noordzijde van de Deurnese Peel zijn enkele werkzaamheden verricht die niet in dat plan zijn opgenomen. Dat vinden wij heel vervelend.”

Triest
Nu is er volgens de bewoners een nieuw plan dat de bestaande natuur gaat aantasten. “Te triest voor woorden, Staatsbosbeheer gaat gewoon door. Nu rond de Karpervijver. Het is nu nog een fantastisch mooi en divers gebied waar je de historie van de Peel proeft. Het wordt straks door Staatsbosbeheer met de grond gelijk geschoven en compleet vernield”, vreest een omwonende.

Petitie
Bewoners in het gebied zijn stomverbaasd dat er ondanks alle bezwaren wordt doorgegaan met dezelfde soort werkzaamheden in het gebied. Verschillende organisaties zoals de Dorpsraad Helenaveen hebben hun zorgen geuit en ook is er een petitie gestart die inmiddels 1300 keer is ondertekend. Initiatiefnemer Erik Vink zegt: “We hebben het magische aantal van dertienhonderd handtekeningen bereikt, nu Deurne ook 1300 jaar bestaat.” De petitie kan nog worden getekend tot vrijdag 21 januari via https://hoogveenherstel.petities.nl.

‘Kale vlakte’
Vink wil met zijn actie voor elkaar krijgen dat de minister van Landbouw het hoogveenherstel nog eens onder de loep neemt, zodat er komende jaren niet telkens meer bos verdwijnt. Hij ziet zelf hoe de authentieke omgeving in de Deurnese Peel steeds verder wordt afgebroken: “Dit project gaat ten koste van ons plezier om hier te wonen en te wandelen, en vernielt een cultuurhistorisch waardevol natuurgebied. Een kale vlakte zonder schaduw, daar zit toch niemand op te wachten?”

Verschrikkelijk
De zorgen over de nieuwe vergunning voor het verminderen van de interne ontwatering en afwatering van het Broemeerbos in Helenaveen is een klap in het gezicht van de omwonenden die al actie voeren tegen de volgens hen vernietigende werkzaamheden. “Iedereen die er ooit geweest is, weet wat er gaat gebeuren als je op het kaartje kijkt. Het is echt verschrikkelijk. Wijken worden met zand opgevuld. De boel wordt onder water gezet. Paden worden opgehoogd met wit zand. Bos sterft af. Rijplaten, vrachtwagens, zand, bulldozers, kettingzagen, het komt er allemaal aan”, zegt een van de omwonenden.

De periode waarin bezwaar kan worden gemaakt tegen de verleende vergunning loopt nog tot en met 23 februari. Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen het besluit door een zienswijze te sturen aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Deurne.

Foto: Gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen