14.7 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- DeurneOpnieuw kraanvogel geboren in de Peel; deze keer in Brabants gedeelte

Opnieuw kraanvogel geboren in de Peel; deze keer in Brabants gedeelte

Er is opnieuw een kraanvogel geboren in de Peel. Vorig jaar gebeurde dat voor het eerst in het Limburgse gedeelte, dit jaar valt er een Brabants broedsucces te vieren. Vanaf 2015 worden er bijna jaarlijks koppels kraanvogels in de Peel gespot, maar tot vorig jaar lukte het niet eerder dat een kraanvogel werd grootgebracht.

Boswachter Lieke Verhoeven is trots dat er voor de tweede keer een kraanvogelkuiken in de Peel is geboren: “Inmiddels is het jong zo’n 15 weken oud en vliegt al met zijn ouders rond in de omgeving op zoek naar voedsel. We zijn blij dat de maatregelen die eerder genomen zijn om de kwetsbare hoogveennatuur te beschermen en te vernatten, succes hebben.”

Voedselgebieden
In het vroege voorjaar van 2023 waren er enkele aanwijzingen dat er weer een koppel kraanvogels in de Peel actief was. Verhoeven vertelt dat ze zich slechts sporadisch lieten zien of horen. “Op 1 mei werd een kraanvogelpaar gezien met een jong van ongeveer 3 weken oud. Een kraanvogelkuiken kan vanaf de eerste dag al lopen. De ouders voeren het jong mee naar goede voedselgebieden en voeren het kuiken daar met vooral kleine prooien als regenwormen en insecten. Eerst dicht bij het nest, weken later als het jong ook kan vliegen wat verder weg.”

Anders dan in 2022 bij het eerste kraanvogel-broedsucces ooit in de Peel, leken deze vogels niet gebonden te zijn aan een vaste voedselplek. De familie werd daarom afgelopen weken ook slechts af en toe gezien, maar daarbij bleek wel dat het kuiken voorspoedig opgroeide. De afgelopen weken wordt de kraanvogelfamilie steeds vaker op verschillende plekken gesignaleerd; het kuiken is al zo groot als de ouders en heeft volledig uitgegroeide vleugelveren. Het mist alleen nog de markante zwart/wit tekening aan kop en hals.

Lekker hapjes
De familie zwerft nu in de wijdere omtrek van de Peel rond, op zoek naar goede voedselgebieden. “Vliegende jonge kraanvogels kunnen zelf het meeste van hun voedsel vinden, maar blijven nog maanden afhankelijk van hun ouders. Ze krijgen nog lekkere hapjes aangereikt en leren wat de beste en veiligste gebieden zijn”, legt Lieke Verhoeven uit.

Gevoelig voor verstoring
Boswachter ecologie Jeroen Craenmehr is blij dat hij het nieuws nu kan delen: “Kraanvogels zijn heel gevoelig voor verstoring. Daarom houden we dit nieuws geheim tot het kraanvogelkuiken groot genoeg is om te vliegen. Ook wij mijden het gebied zoveel mogelijk. Eén of twee personen mogen het gebied in om de familie in de gaten te houden. Zij praten ons bij over de voortgang.”

Ook al kan het kraanvogelkuiken nu vliegen, de vogels zijn nog erg gevoelig voor verstoring. Het is daarom volgens Craenmehr extra belangrijk om de kraanvogels met rust te laten en niet buiten wegen en paden te wandelen.

Kraanvogels houden van uitgestrekte natte natuur, bij voorkeur hoogveen of natte heide. Het nest maken de vogels op een plek waar predatoren zoals een vos of wild zwijn niet bij kunnen komen. Vooral onder natte omstandigheden met een stabiel hoog waterpeil zijn er genoeg geschikte broedplekken.

De afgelopen jaren hebben provincies, waterschappen en Staatsbosbeheer verschillende maatregelen getroffen om het kwetsbare hoogveenlandschap te beschermen en vernatten  zoals met Project Leegveld, dat afgelopen weekend feestelijk werd geopend. Met het tweede broedsucces van de kraanvogel op rij lijkt dat nu voor deze dieren in elk geval zijn vruchten af te werpen.

Foto’s: Jan van de Kam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen