4 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneOrganisatie begrijpt kritiek op nieuwe route optocht: ‘Zit ons hoog, maar we...

Organisatie begrijpt kritiek op nieuwe route optocht: ‘Zit ons hoog, maar we kunnen niet anders’

De aankondiging dat de optocht in Deurne dit jaar een nieuwe route krijgt die niet meer langs verzorgingshuis De Nieuwenhof loopt, kon vorige week rekenen op kritiek van veel inwoners via social media. De optochtcommissie zegt te begrijpen dat sommige mensen er niet blij mee zijn, maar benadrukt dat het een weloverwogen keuze is die er in hun ogen voor zorgt dat de optocht attractiever wordt voor deelnemers én toeschouwers.

“Het zit ons wel hoog, maar we kunnen niet anders”, zegt Christ Manders. Hij is één van de leden van de optochtcommissie die het evenement jaarlijks organiseert, maar het verloop ervan ook elke keer evalueert. “Dat doen we met zowel de deelnemers, gemeente, alle carnavalsverenigingen en intern. We hebben altijd gezegd ‘we willen langs het verzorgingshuis gaan’. Dat hebben we met liefde en plezier gedaan. Alleen we hebben dat vijf jaar lang geëvalueerd en ieder jaar kwam eruit: ‘potverdorie die grote gaten’.”

Interactie
Die lege stukken in de optocht ontstaan volgens Manders mede door de route en het stuk in de Visser. Hij legt uit dat acts die interactie hebben met het publiek daar harder doorlopen omdat er weinig tot geen mensen langs de weg staan: “Het waait er ook hard en er is geen horecagelegenheid. Vroeger zat er nog de Soos, waar we een pauze in konden lassen.”

Overdekte tribune
Dat bewoners van verzorgingshuis De Nieuwenhof met de nieuwe route niet meer vanachter het raam kunnen meegenieten, is iets dat ook de optochtcommissie heeft bezig gehouden en waarvoor is nagedacht over een alternatief. “We hebben geprobeerd om een overdekte tribune te plaatsen in de buurt van de kerk. En daar een gastvrouw of gastheer bij te zetten met een hapje en een drankje, maar daar zag het verpleeghuis vanaf vanwege de complexiteit van de organisatie ervan. Dat komt omdat zij met vrijwilligers werken, die dan alle bewoners naar die plek zouden moeten brengen”, legt Christ Manders uit.

De aangepaste route voor dit jaar start bij het Stationsplein en gaat via de Spoorlaan rechtsaf de Stationsstraat door tot op de Markt. “Dit jaar gaan we proberen van de Markt richting de Kerkstraat te gaan. Die is wat smaller, maar er kunnen toch nog voldoende mensen staan. Daar is ook de wind weg, dus voor de deelnemers zou het attractiever moeten zijn en ook voor de toeschouwers om daar te kijken”, zegt Manders. Na de Kerkstraat gaat de stoet rechtsaf de Molenlaan door en daarna opnieuw rechtsaf de Europastraat op, waarna bij de Molenberg de ontbinding van de optocht plaatsvindt.

Molenstraat te smal
Christ Manders snapt dat mensen zich afvragen waarom de optocht volgens deze route wordt afgelegd, maar verzekert dat de optochtcommissie met heel veel factoren rekening houdt en overlegt met deskundigen op dit gebied. Ook het commentaar dat de Molenstraat, met verschillende horecagelegenheden, wordt overgeslagen, kent Manders: “Die is op heel veel plekken te smal en te gevaarlijk. Je kunt er geen toeschouwers kwijt als je met die grote wagens en die grote groepen er door wil. Op sommige plekken is de stoep drie tegels breed en komt de veiligheid van het publiek in het geding. Bovendien moet je ook rekening houden met mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel willen komen kijken.”

Of de nieuwe route van de optocht op zondag 11 februari een succes wordt, weet ook de optochtcommissie nog niet honderd procent zeker: “Ook dit evalueren we weer. Als het niet te veel problemen oplevert, doen we het jaar erop het wel weer. Of juist niet, maar dat moet dan blijken in de eerste vergadering van een nieuwe evaluatie”, besluit Manders.

Lees ook: Optocht Deurne krijgt nieuwe route door Kerkstraat en Molenlaan

Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen