Veel mensen kennen de teksten en muziek nog wel van Jules de Corte zoals “Ik zou wel eens willen weten…” Om de herinnering aan de Deurnese zanger en componist niet verloren te laten gaan, krijgt de woning in Helenaveen waar Jules de Corte lange tijd woonde binnenkort een herdenkingsbord. Op zaterdag 25 juni wordt het bord om 11.00 uur onthuld door wethouder Willy van den Berg en Ernst de Corte, de zoon van de zanger.
Heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne heeft zich op initiatief van de huidige bewoners Willem-Jan en Grace van der Sanden ingespannen om dit stukje geschiedenis zichtbaar te maken. Op het bord komt informatie te staan over de geschiedenis van de woning en de vroegere bewoner De Corte.
Klokken
De in 1924 in Deurne geboren Jules de Corte woonde in het huis aan de Geldersestaat 9 in Helenaveen van 1973 tot aan zijn overlijden in 1996. Voor Jules was dit de plek waar hij in alle rust vaak tot diep in de nacht keihard werkte aan zijn talloze composities en gedichten. Zelfs nu ademt de woning nog steeds de muziek van De Corte door de muzieksymbolen in de poort en de klokken aan de achtergevel.
Monument
Het oude huis van De Corte werd in 1894 met een daarbij horende boerderij gebouwd. Het boerderijgedeelte werd in 1916 afgesplitst van het woonhuis dat nu een gemeentelijk monument is. Op de hoek van de Geldersestraat en de Koolweg heeft in het verleden ook een tabaksschuur gestaan.
Medische fout
De Corte stamde uit een familie van Belgische immigranten uit Ruddervoorde. Op éénjarige leeftijd werd hij door een medische fout blind. Hij bleek bij orgel- en pianolessen op het blindeninstituut in Grave zoveel aanleg te hebben voor muziek, dat hij in staat was daarvan zijn beroep te maken.
Kerkorganist
Hij schreef honderden liedjes voor onder meer KRO-Radio en trad vele jaren met zijn recitalprogramma op in theaters door heel Nederland. Jules de Corte was daarnaast op zondag kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat.
Edison
De Deurnese zanger en componist werd bekroond met de Visser Neerlandia-prijs, de Louis Davids-prijs, een Gouden Harp en een Edison. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Internationaal werd het werk van De Corte onder meer vertolkt door Bruce Low en Rudi Carrell (Duits), Alice Babs (Zweeds), Philippe Elan (Frans), Jannie du Toit en Coenie de Villiers (Afrikaans) en James Last (instrumentaal).
Jules de Corte overleed op 71-jarige leeftijd in een ziekenhuis door de gevolgen van hartproblemen en is begraven op de begraafplaats aan de Molenstraat in Helmond.
Foto’s: Jack de Nijs Nationaal Archief/DeurneWiki