18.1 C
Deurne
maandag 16 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneParamentengroep Deurnese Willibrordusparochie begonnen aan nieuw huzarenstuk

Paramentengroep Deurnese Willibrordusparochie begonnen aan nieuw huzarenstuk

Door het overweldigende succes van het Tapijt van Deurne, een twintig meter lang geborduurd kleed van de Deurnese geschiedenis, krijgt Lisette van Erp van de Paramentengroep regelmatig de vraag: ‘Wanneer komt er weer zo iets?’ Die mensen kan ze nu geruststellen; het volgende megaproject is in de maak.

De stijl van het nieuwe kunstwerk is compleet anders. Waar het Tapijt vlak is en volledig geborduurd, wordt het volgende wandkleed opgebouwd uit laagjes waardoor er reliëf ontstaat. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, heet appliqueren. “We wilden niet op dezelfde manier te werk gaan. Daarom hebben we ons voor een nieuwe uitdaging gesteld”, vertelt kartrekker Lisette.

Deze tweede dinsdagmiddag dat de dames bezig zijn – nu nog met z’n drieën, na de vakantie met zessen – geeft een indruk van het huzarenstuk waaraan ze zijn begonnen. De grote tafel ligt vol tekeningen en stoffen in sprekende kleuren. Betsie, Hennie en Lisette zoeken naarstig naar de geschikte materialen in de juiste tinten.

Advent en kerst
“Dit geel is mooi voor de engel Gabriël”, besluiten de handwerksters. De lichtgele stof vormt straks de eerste laag van het tafereel ‘Maria boodschap’ waarin de engel aan Maria vertelt dat ze zwanger is. Zo volgen er nog zes andere verhalen die de adventtijd en het kerstverhaal uitbeelden.

Initiatiefneemster Lisette kwam op het idee voor de tableaus toen ze op vakantie was in Frankrijk. “Ik zag daar in een kerk een schilderij van Raoul Lebel met heldere kleurvlakken. Daar raakte ik door geïnspireerd.” Vervolgens bezocht ze de Deurnese oud-pastoor Paul Janssen in Den Bosch om daar de adventverhalen op te halen. Kunstenares Jolanda Tielens maakte hiervan tekeningen die nu de basis vormen.

‘Hoe fijner, hoe liever’
De nieuwe manier van werken, waarbij delen eerst los geborduurd worden en daarna op een achtergrond genaaid, spreekt Betsie erg aan. “Hoe fijner, hoe liever. Ik werk al mijn hele leven met stof. Vroeger was ik coupeuse. Ik ben blij dat ik hier nu kan handwerken.”

Voorlopig kunnen de dames van de Paramentengroep wel even vooruit. De inschatting is dat ze met één middag per week ongeveer twee jaar bezig zijn om het kleed te voltooien. Dan zou het rond kerst 2026 tentoongesteld kunnen worden in de Willibrorduskerk. “Een mooi doel om naartoe te werken”, stelt Lisette.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen