24.6 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- Deurne Tapijt van Deurne keert terug naar Willibrorduskerk onder klanken van C&L...

[VIDEO] Tapijt van Deurne keert terug naar Willibrorduskerk onder klanken van C&L Classical

Het kunstwerk is twintig meter lang, er zit zeventien kilometer aan borduurgaren in en de leden van de Paramentengroep hebben er bijna tweeënhalf jaar aan gewerkt; het resultaat was het Tapijt van Deurne dat in 2021 voor het eerst tentoongesteld werd ter gelegenheid van de viering van Deurne 1300. Komende zondag keert het tapijt met de geschiedenis van Deurne terug naar de Sint Willibrorduskerk aan de Markt voor de dubbelexpositie Het gelaat van Maria en Het tapijt van Deurne.

Na twee eerdere succesvolle eerdere tentoonstellingen in 2021 en 2022 is het kunstwerk nu tot zondag 20 oktober opnieuw te zien in de Deurnese kerk. Op het tapijt is meer dan 1300 jaar historie van Deurne samengevat in 40 kleurige borduurwerken en 150 kleine zwartgrijze afbeeldingen van mensen, dingen, gebouwen en gebeurtenissen die Deurne hebben gemaakt tot wat het nu is. Als inspiratie voor het enorme borduurwerk diende het tapijt van Bayeux.

Gezicht
Naast het Tapijt van Deurne start tegelijkertijd de tentoonstelling Het gelaat van Maria. Hierbij worden bezoekers uitgedaagd om eens niet naar de totale afbeelding van Maria in haar omgeving te kijken, maar vooral naar haar gezicht. Kunstenaars hebben door de eeuwen heen haar gelaat op verschillende manieren vastgelegd. In de Deurnese kerk kun je Maria recht in de ogen kijken in onder meer het Marianum en in de schilderijen van Hans van Hoek.

Aansluitend aan de opening van de dubbelexpositie vindt er zaterdag in de Willibrorduskerk een optreden plaats van C&L Classical, een harp-fluit duo bestaande uit de Nederlandse harpiste Laura van der Kloet en Spaanse fluitiste Chiara Guijarro. Op het programma staan werken uit de 20ste eeuw met werken van componisten als Claude Debussy, Jean Cras, Maurice Ravel, Camille Saint-Saëns, Jacques Ibert en Henrdik Andriessen.

Uniek geluid
Sinds 2021 vormen Laura en Chiara een kamermuziek-duo en hebben ze in verschillende settings opgetreden. Hierbij combineren de dames hun twee verschillende persoonlijkheden en achtergronden met het unieke geluid van de gecombineerde harp en fluit. “Muziek raakt ons emotioneel wanneer wij samen spelen, en wij willen deze emotie graag overbrengen aan ons publiek. Ons doel is om het luisterend publiek ons eigen enthousiasme te laten voelen wanneer wij ons repertoire uitvoeren. Het is misschien een ambitieus doel, maar wij geloven in de immense kracht die muziek heeft”, zeggen Van der Kloet en Guijarro.

De opening van de tentoonstelling vindt zondag plaats om 15.00 uur en het optreden van C&L Classical start om 16.00 uur. De toegang tot het concert en de opening van de tentoonstelling is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Tekst gaat verder onder de video.

De twee exposities zijn tot zondag 20 oktober dagelijks te bezichtigen van 14.00 tot 16.30 uur, met uitzondering van maandag wanneer de kerk gesloten is. Tijdens de openstelling zijn er ook kerkwachten aanwezig die je meer informatie kunnen geven over de 950 jaar oude kerk in het centrum van Deurne.

Lees ook:

Foto: Willibrorduskerk/Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen