9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePeelcomedianten vieren het leven en de dood in pakkend toneelstuk

Peelcomedianten vieren het leven en de dood in pakkend toneelstuk

Twee toneelvoorstellingen achter elkaar die samen één geheel vormen. De Deurnese Peelcomedianten lieten zich afgelopen weekend weer van hun vindingrijke kant zien. Paardenworst & Gemberthee behandelt een beladen onderwerp als de dood met de nodige humor.

Als de lichten aangaan op het toneel in Den Draai lijkt er nog geen vuiltje aan de lucht. We zien een zonnig Italiaans terrasje met drie vrouwen die een gemberthee bestellen. Het zijn de zussen Lenie, Loes en Lia, gespeeld door Annemarie Evers-Reuver, Ellen de Jong en Cathelijne Beijersbergen. Ze komen net terug van een dagje shoppen.

Heftig, maar met humor
Maar dan slaat het noodlot toe. Hun drie mannen Leo, Lex en Louis, vertolkt door Stefan van der Heijden, Mario van Rijt en Frits Regtien, zijn neergestort tijdens een gondeltocht door de bergen. Het is een heftig verhaal, dat overigens waargebeurd is, maar de Peelcomedianten geven er wel hun eigen, kenmerkende draai aan.

“Bij haar is het tenminste duidelijk. Zij kan lekker de boel gaan regelen”, verzuchten Loes en Lia als het onheilsbericht is ingedaald. Ze doelen op Lenies man Leo die direct dood was, terwijl Lia’s echtgenoot nog niet is gevonden en Loes’ man in coma ligt. De onderlinge wrevel tussen de zussen zorgt voor de nodige verwikkelingen.

‘Is dit het nou?’
Ondertussen, beter gezegd na de pauze als de mannen spelen, loopt Leo monter het hiernamaals binnen. Hij treft er een grimmige kastelein die hem aan een tafeltje zet en alleen paardenworst en jenever serveert. “Eigenlijk had ik me de dood en het hiernamaals heel anders voorgesteld. In het dagelijks leven doen mensen er zo moeilijk over. En dan is het dit!”

De toneelclub heeft – letterlijk – alles uit de kast getrokken om het decor tot leven te wekken. Op de toog van de herberg staat een worstendraaimachine die daadwerkelijk in gebruik is. In de hoek een vat waarin de worsten gerookt worden. In beide decors, zowel bij de vrouwen als bij de mannen, staat een ouderwetse draaitelefoon die een rol speelt in het verhaal.

Alles is anders
Tijdens hun verblijf in de ‘hemelse herberg’ keren de mannen één keer als geesten terug naar de wereld van de levenden. Dat valt ze vies tegen. Ze zien veel verdriet, maar ook uitingen van het eeuwenoude cliché ‘Het leven gaat door’. Leo’s vrouw is aan het tinderen geslagen, Loes doet het met de buurman en Lia leeft op kalmeringspillen.

Ze besluiten niet meer terug te gaan en hun voormalig bestaan los te laten. Lex eindigt met: “Alles is anders. Niks is meer hetzelfde. Heimwee wordt weemoed. Daar kan ik mee leven.”

Paardenworst & Gemberthee wordt op 23 maart om 20.00 uur en op 24 maart om 15.00 uur nog gespeeld in Den Draai. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de VVV Deurne en bij Den Draai. Online bestellen kan op de website van De Peelcomedianten.

Foto’s: Martien van Dam

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen