16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- LiesselPeelrandbreuk staat bouwmogelijkheden Willige Laagt Liessel niet in de weg

Peelrandbreuk staat bouwmogelijkheden Willige Laagt Liessel niet in de weg

De Peelrandbreuk, die dwars door de Willige Laagt in Liessel loopt, levert geen problemen op bij de uitbreiding van het bedrijventerrein. Dat laat wethouder Marinus Biemans weten.

Tussentijdse resultaten
De afgelopen maanden is onderzocht waar de breuk door het gebied loopt en of dit gevolgen heeft voor de bouwmogelijkheden van de Willige Laagt. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat de Peelrandbreuk geen hinder oplevert voor de plannen die op tafel liggen om het Liesselse bedrijventerrein uit te breiden. Wethouder Biemans: “Het geohydrologisch veldwerk, dat is uitgevoerd in de eerste helft van december, toonde aan dat de Peelrandbreuk-zone door het plangebied van de Willige Laag loopt.” Met behulp van grondboringen, grond- en oppervlaktewaterpeilingen en aanvullende veldkenmerken kon de breukzone gemarkeerd worden. “Eind januari zijn op twee deellocaties aanvullende werkzaamheden uitgevoerd, om de Peelrandbreuk-zone nog nauwkeuriger in beeld te brengen”, legt Biemans uit.

Breukzone van twee lijnen
De breukzone bestaat uit twee lijnen:
1. Lijn waar opbouw van de ondergrond verspringt, de ‘bodembreuk’.
Ter plaatse van deze (bruine) lijn verschuiven bodemlagen.

2. Lijn waar het grondwaterpeil verandert
Ter plaatse van deze (blauwe) lijn verandert het grondwaterpeil. Deze ‘sprong’ is onder meer afhankelijk van het jaargetijde (veel of weinig neerslag).

Advies van onderzoekers
De onderzoekers adviseren om niet te bouwen binnen de breukzone van tien meter en aan weerszijde een strook van vijf meter vrij te houden. Biemans: “Nu we weten waar de breuk in dit gebied ligt, kiezen we er voor om hier niet te bouwen. Met een goed ontwerp is het mogelijk om parkeerplaatsen, een weg en/of riolering in de breukzone aan te leggen.” Volgens de gemeente is het niet gevaarlijk en ook niet verboden om op een breuk te bouwen.

Informatieavond voor ondernemers en omwonenden
De gemeente heeft alle partijen die bij de Willige Laagt betrokken zijn op de hoogte gebracht van de voorlopige onderzoeksresultaten. Voor ondernemers en omwonenden van het bedrijventerrein en andere geïnteresseerden wordt een informatieavond gehouden. De onderzoekers geven tijdens die bijeenkomst een toelichting op de uitgevoerde onderzoeken en het vervolg. De datum voor deze informatieavond maakt de gemeente op korte termijn bekend.

Animaties: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen