9.6 C
Deurne
vrijdag 19 april 2024
Home- DeurnePeels Toneel brengt met ‘Alle ballen op Bertha’ hun 32ste uitvoering

Peels Toneel brengt met ‘Alle ballen op Bertha’ hun 32ste uitvoering

‘t Peels Toneel uit Helenaveen speelt in april hun nieuwe toneelstuk Alle ballen op Bertha. Het is al de 32ste uitvoering van het gezelschap. In dit stuk nemen de spelers het publiek mee in het leven van Bertha en haar verlopen café De Warme Bal. 

Eten bij Bertha Wolters is niet bepaald een feestelijk uitje. In haar muffe kroeg ruikt het naar oud frituurvet en staat alles zo’n beetje op instorten. Tot overmaat van ramp moet ze haar café binnen 24 uur omtoveren tot een luxe sterrenrestaurant, want haar rijke neef heeft aangekondigd op bezoek te komen. Om geld bij hem los te peuteren heeft Bertha hem jaren geleden verteld dat ze een populair en zeer exclusief restaurant heeft. 

Hilarische complicaties
De dagelijkse gang van zaken in de kroeg staat ineens behoorlijk op zijn kop. Terwijl Bertha probeert de schijn op te houden voor haar neef, wordt haar café overspoeld door hilarische complicaties. Met stamgasten die onverwachte rollen aannemen en een jaloerse buurman die zelfs ongedierte inzet. Het resulteert in een komisch spel van misverstanden en smoezen, maar de chaos bereikt het hoogtepunt wanneer een culinaire recensent onverwacht op bezoek komt.

Daphne Broers van ‘t Peels Toneel legt uit dat er heel wat voorbereiding in het nieuwe toneelstuk zit: “Aan het einde van het seizoen weten we hoeveel mensen mee willen spelen met het volgende optreden en zoekt een klein groepje zelf het stuk uit dat past bij het aantal spelers. In de zomer wordt het stuk dan gekozen en gelezen. Met alle spelers wordt vervolgens in september het stuk samen een aantal keer doorgelezen. Dan geeft iedereen zijn favoriete rol door. In oktober wordt echt begonnen met repeteren. In eerste instantie iedere week één dag, maar richting het einde steeds vaker.” 

Juiste timing
Ieder jaar wordt er bewust gekozen voor een toneelstuk waar mensen mee kunnen lachen. Het moet niet te serieus zijn, maar een leuk avondje uit. “Mensen denken dat een klucht makkelijk is, omdat het om te lachen is. Maar de juiste timing is belangrijk. Als iets niet precies op het juiste moment gebeurt, valt de grap in het water. Het is hard werken om dit strak te spelen”, aldus Broers. De grootste uitdaging in dit toneelstuk is echter het ombouwen van het decor. Binnen een korte tijd moet de smerige kroeg namelijk worden omgetoverd naar een chic restaurant. 

Naast alle mensen op het podium zijn er ook mensen die achter de schermen hun handjes uit de mouwen steken. Zo is er een ploeg van decorbouwers. “Dat waren vier mannen, maar helaas moeten we dit jaar één van hen voor het eerst missen wegens zijn recente overlijden. Daar besteden we tijdens de voorstelling ook aandacht aan,” legt Daphne Broers uit. Verder zijn er bijvoorbeeld ook nog de regisseur, de regie assistent, het bestuur die zaken als PR regelt en de mensen die tickets verkopen. 

De regie van het toneelstuk is voor het tweede achtereenvolgende jaar in handen van Gerard van Beers uit Lierop. Het stuk is geschreven door Winnie Abel.

‘t Peels Toneel speelt Alle ballen op Bertha op 6, 7 en 13 april om 20.00 uur en op 14 april om 15.00 uur in De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Tickets zijn te koop via www.peelstoneel.nl.

Foto’s: ’t Peels Toneel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen