18.5 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurnePlannen voor 12 appartementen in en om rijksmonument Villa Mariahof in Deurne

Plannen voor 12 appartementen in en om rijksmonument Villa Mariahof in Deurne

Een beetje verscholen in de Stationslaan in Deurne staat een gebouw met een rijk verleden; Villa Mariahof. In de tuin van het rijksmonument moeten negen levensloopgeschikte huur-appartementen komen en nog eens drie appartementen in de villa zelf.

Het college van de gemeente Deurne staat positief tegenover de plannen: “Een woningbouw-ontwikkeling die de unieke cultuurhistorische structuur en villa respecteert, wordt door de Monumentencommissie en stedenbouw voorstelbaar geacht. Daarnaast is de combinatie van appartementen met zorgfaciliteiten en ontmoetingsruimte in de bestaande villa een wenselijke aanvulling op de bestaande woningvoorraad in Deurne.”

Rijksmonument
De villa die omstreeks 1905 werd gebouwd door Jan Hermans, oprichter en eerste voorzitter van de Boerenbond Deurne en gemeenteraadslid, is een rijksmonument en dat maakt aanpassingen aan het gebouw een stuk ingewikkelder dan bij een doorsnee pand. “Nadere uitwerking in de inpassing van de ontwikkeling in de cultuurhistorische structuur van de tuin in samenhang met het Rijksmonument is nog wel wenselijk”, legt het college uit. “Uiteraard zal over de architectonische vormgeving en materialisering nog nader geadviseerd worden door de monumenten- en welstandscommissie.”

Zorgfunctie
De eigenaar wil maximaal negen levensloopgeschikte huur-appartementen in de tuin bouwen, verdeeld over twee bouwlagen. In de villa moeten drie appartementen komen met een gezamenlijke huiskamer waar bewoners kunnen samenkomen met een mogelijke zorgfunctie. De gezamenlijke tuin wordt opnieuw ingericht waarbij het oorspronkelijke ontwerp zoveel mogelijk wordt hersteld, ook de monumentale boom wordt behouden in het plan.

Om de nieuwbouw en aanpassingen aan de villa mogelijk te maken, moet het bestemmingsplan worden herzien. Het college geeft hier in principe akkoord voor, het is nu aan de gemeenteraad om een definitief besluit te nemen.

Foto: gemeente Deurne/Henk van den Broek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen