Steeds meer mensen kiezen voor een bewustere levensstijl. Meer leven en samenzijn, minder moeten.
Zo ook Rob Stam uit Deurne. Samen met zijn vrouw Mirjam en twee dochtertjes woont hij nu in de Sint Jozefparochie. Maar niet voor lang als het aan het gezin ligt, want zij hebben een droom; ontsnappen aan de hectiek en wonen in een omgeving waar voor elkaar zorgen een vanzelfsprekendheid is.
Het gezin wil wonen in Allemansland. En dat willen zij niet alleen doen, maar met gelijkgestemden.
Vakantiegevoel
“Op vakantie realiseer ik me telkens weer hoe gelukkig ik word van het buitenleven. Een klein huisje, weinig spullen en laagdrempelige omgangsvormen.” vertelt initiatiefnemer Rob Stam “Die manier van leven wil ik als standaard.”
Op de plek waar hij nu woont, ervaart hij dat mensen erg op zichzelf zijn. “Het leven speelt zich af tussen muren en schuttingen, dat wil ik niet voor mijn kinderen.”
De zoektocht naar een passende manier van wonen, bracht hem tot Allemansland.
Samen leven
Hoewel er nog niets concreet is, is de visie van Stam helder. Hij praat enthousiast en met liefde over zijn ideeën.
Allemansland moet een plek zijn waar bewoners samen leven, maar zich ook terug kunnen trekken. De huizen variëren van ‘tiny houses’ tot ‘villa’s’, ze worden energieneutraal gebouwd van natuurlijke en ecologische materialen en zullen zo veel mogelijk zelfvoorzienend zijn.
Het is de bedoeling om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken maar niet de om af te zien. De huizen zullen voldoen aan de geldende maatstaven voor comfort en luxe, wel is het streven om zo min mogelijk spullen te bezitten. Delen zal dus een groot goed zijn in Allemansland.
Woonlasten
De huizen in de woongemeenschap variëren in grootte van 40 vierkante meter tot zo’n 130 vierkante meter. De prijzen zijn nog niet precies te noemen, omdat nog niet duidelijk is waar ze gebouwd mogen worden en dus onbekend is wat de grond kost, maar ze zullen waarschijnlijk variëren van 160.000 euro tot 375.000 euro.
“Veel geld”, beaamt Stam, “maar niet als je het vergelijkt met een regulier vrijstaand huis.”
Doel is om de woonlasten zo laag mogelijk te houden, waardoor het aantal werkuren per week kan worden teruggebracht en er meer tijd overblijft voor verbinding.
Gemeenschappelijk gebouw
In de koopsom is ook een aandeel in een gemeenschappelijk gebouw verwerkt. Dit gebouw wordt multifunctioneel gebruikt; het vormt het sociale hart van de woongemeenschap, biedt plek aan maatschappelijke activiteiten, is een overdekte speelplek voor de kinderen en kan worden gebruikt voor de sporadische momenten dat je gewoon wat meer ruimte nodig hebt; bij een verjaardagsfeest bijvoorbeeld.
Ecodorp
Het ecodorp zal, zoals het er nu uitziet, gaan bestaan uit twintig woningen. Er zijn al negen definitieve gegadigden en honderdvijftig vrijblijvende inschrijvingen. Stam verwacht een stormloop op het moment dat de plek waarop de woningen komen te staan, definitief is.
On-Nederlands
Stam, wiens oudste dochter op de sociocratische school in Deurne zit, wil de ecologische woongemeenschap het allerliefst realiseren op Deurnes grondgebied maar is bereid uit te wijken naar omliggende plaatsen.
Vanuit de gemeente werd erg enthousiast gereageerd op het plan, maar concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt. Gedeeltelijk komt dit doordat er grote uitdagingen liggen op beleidsgebied. De beoogde manier van wonen is erg ‘on-Nederlands’ dus pasklare antwoorden zijn niet voorhanden. Behalve de gemeente zal ook de provincie zich moeten buigen over het idee, want ook zij hebben wat te zeggen over ruimtelijke ordening.
Inspiratiebron
Ondanks de huidige stand van zaken, waarbij nog niets vaststaat heeft Stam een rotsvast vertrouwen in het slagen van zijn plan. In de toekomst ziet hij Allemansland als inspiratiebron voor mensen over de hele wereld die duurzaam willen leven.