10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurnePolder-project Griendtsveen afgerond; goed beheersplan moet nu zorgen dat voeten van inwoners...

Polder-project Griendtsveen afgerond; goed beheersplan moet nu zorgen dat voeten van inwoners droog blijven

De werkzaamheden bij het project ‘Polder Griendtsveen’ zijn onlangs door de aannemer afgerond. Met de aanpassingen moet een einde komen aan de problemen met de waterhuishouding in het dorp. Om dat in de toekomst ook zo te houden, moet er volgens de Dorpsvereniging dan wel een plan komen voor goed beheer en onderhoud.

Waterschap Limburg, gemeente Horst aan de Maas en de dorpsraad houden daarom op woensdag 3 april een informatiebijeenkomst, waarin ze bewoners willen betrekken bij het verdere proces.

Problemen voorkomen
Met ‘Polder Griendtsveen’ wordt er nu voor gezorgd dat het regenwater, dat afgevoerd wordt vanuit het dorp naar het kruisbeeld, via het gemaal in het kanaal aan de Kanaalweg wordt gepompt. Er is een nieuwe gemaal geplaatst aan de dam dat het overtollige water in de Helenavaart pompt.

Met deze polder voor Griendtsveen kunnen problemen door droogte of hoogwater volgens waterschap Limburg beter worden voorkomen: “Met deze gemalen kunnen we bij hevige regenbuien sneller het water het gebied uit pompen en wateroverlast voorkomen. Tijdens droge periodes kan er juist water het gebied ingepompt worden om het inklinken van de grond en andere droogteschade te voorkomen.”

Droge voeten
Nu alle maatregelen zijn gerealiseerd en de werkzaamheden zijn afgerond, moeten er goede afspraken worden gemaakt over het beheer en onderhoud van de watergangen, vindt de dorpsraad in Griendtsveen: “Het project heeft tot doel gehad de waterhuishouding in het dorp te verbeteren, om daarna met goed beheer en onderhoud te zorgen voor blijvend droge voeten. Daarom is het van belang om de waterwerken in de toekomst goed te onderhouden. De Dorpsvereniging heeft daar nadrukkelijk op aangedrongen.”

Op dit moment wordt door waterschap Limburg en de gemeente Horst aan de Maas een begin gemaakt met het beheer- en onderhoudsplan (BOM) voor Griendtsveen en hebben ze bureau Sweco gevraagd om dit plan verder op te stellen. “Dit bureau is al vanaf de planvorming betrokken bij het project ‘Polder Griendtsveen’. Vanwege de lange betrokkenheid en grote mate van detailkennis van het watersysteem van de medewerkers van dit bureau, kunnen we snel van start om het BOM op te stellen”, zegt de dorpsraad.

Inloopmoment
Inwoners van Griendtsveen kunnen tijdens het inloopmoment op woensdag 3 april tussen 17.00 en 20.00 uur in gemeenschapshuis de Zaal hun wensen kenbaar kunnen maken over het beheer en onderhoud. Hierbij wil de dorpsraad de achtergronden en belangrijkste onderdelen van het plan toelichten aan de bewoners.

“Er is gelegenheid om vragen te stellen en om wensen kenbaar te maken aan de betrokken medewerkers en adviseurs van onder andere waterschap en gemeente. Hierna gaan wij aan de slag met het opstellen van het BOM en zullen we de volgende keer laten zien hoe het plan eruit komt te zien”, aldus de Dorpsvereniging.

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen