20.5 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurnePolitie en OM bezorgd over enorme toename in Oost-Brabant van meldingen over...

Politie en OM bezorgd over enorme toename in Oost-Brabant van meldingen over nepagenten

Nepagenten slaan de laatste twee maanden steeds vaker toe in Oost-Brabant. Daarbij zijn meestal kwetsbare mensen het doelwit van de zogenoemde babbeltrucs, waarmee waardevolle spullen of bankpassen worden buitgemaakt. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) maken zich zorgen over deze ontwikkeling.

Vrijwel dagelijks doen oplichters zich voor als iemand van de politie: het aantal meldingen is onze regio gestegen van vijf in de maand januari naar 109 meldingen vorige maand. “In 81 procent van de meldingen gaat het om een poging om geld of waardevolle zaken buit te maken en trapt men er niet in. In één op de vijf gevallen lukt het wel om slachtoffers te maken. Veelal gaat het om een kwetsbaardere doelgroep van oudere mensen, waarbij de gemiddelde leeftijd 78 jaar is”, aldus de politie.

Extra alert
Om deze vorm van oplichting te stoppen, besteedt de recherche van de politie op dit moment extra aandacht aan deze zaken. “Er lopen verschillende onderzoeken naar deze wijze van oplichting en wie hier verantwoordelijk voor is”, meldt de politie. Die roept ook samen met het Openbaar Ministerie Oost-Brabant op om extra alert te zijn: “Meld verdachte situaties direct. En deel de preventietips met ouders, grootouders of andere mensen waarvan je weet dat ze kwetsbaar(der) kunnen zijn voor deze criminelen die de naam van de politie misbruiken.”

De politie benadrukt dat haar medewerkers nooit vragen om waardevolle spullen af te geven, zoals sieraden of een pinpas en pincode: “Wij waarschuwen dan ook om op dit soort vragen niet in te gaan. Als er iemand met dit soort verhalen voor de deur staat, bel dan direct 112. Wordt er gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan op en bel zelf met de politie via 0900- 8844.”

Politielegitimatiebewijs
Om zeker te weten dat je te maken heeft met een politieagent, kun je vragen naar het politielegitimatiebewijs. Dit is een kaart met naam, personeelsnummer en pasfoto. “Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram”, legt de politie uit. “Als de pas beweegt, staat er afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.” Op de foto zijn zowel het oude als nieuwe politielegitimatiebewijs te zien.

Een politieambtenaar in uniform hoeft zich niet uit eigen beweging te legitimeren. Maar als je ernaar vraagt, moet die persoon wel het politielegitimatiebewijs tonen. Een persoon die niet in uniform is gekleed, maar burgerkleding draagt en zegt dat hij of zij van de politie is, moet wel uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs tonen.

Foto’s: politie

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen