5.5 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurnePolitiek in Deurne maakt zich zorgen over onrust in Walsberg vanwege mogelijke...

Politiek in Deurne maakt zich zorgen over onrust in Walsberg vanwege mogelijke McDonald’s

De mogelijke komst van een vestiging van McDonald’s baart ook de politiek in Deurne zorgen. Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) heeft raadsvragen gesteld naar aanleiding van de bezorgdheid van inwoners van de wijk Walsberg over de mogelijke komst van een McDonald’s met een Drive Thru op de plek waar nu nog Zaal van de Putten is gevestigd.

Vorige week woensdag hield Dorpsraad Walsberg een extra vergadering, waarin de aanwezigen zich eensgezind uitspraken tegen de komst van een vestiging van de fastfoodketen in hun wijk.

Omgevingsvergunning
Ook de fractie van OGD is de ongerustheid bij omwonenden niet ontgaan: “In de afgelopen weken hebben we in Walsberg de onrust zien groeien ten gevolge van het voornemen van McDonald’s om zich te vestigen aan de Milheezerweg. Voor de bouw/ontwikkeling is namens McDonalds op 22 december 2023 een omgevingsvergunning aangevraagd voor de nieuwbouw van een restaurant”, zegt Carline Sterk van Onafhankelijke Groep Deurne.

De partij maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling en de gevolgen voor de inwoners van de wijk: “De vestiging van een dergelijk restaurant heeft een directe impact op de woonomgeving van inwoners in Deurne, onder andere in Walsberg.”

Petitie
De dorpsraad en wijkbewoners zien het ook niet zitten dat er een filiaal van McDonald’s komt aan de Milhezerweg 2 en zijn daarom onder meer een online petitie gestart die inmiddels bijna 1.000 keer is ondertekent. Daarnaast is er een protestactie aangekondigd, die op zaterdag 24 februari gaat plaatsvinden. De bewoners van de Walsberg en directe omgeving vinden het plan van McDonald’s op deze specifieke plek onwenselijk: “We zijn ons er terdege van bewust dat er mogelijk ontwikkelingen plaats kunnen vinden op deze locatie, echter zijn wij van mening dat een fastfood franchise om meerdere redenen een slecht initiatief is.”

In de bezorgdheden van de omwonenden, benadrukken ze dat de komst van een McDonald’s niet strookt met de Toekomstvisie Deurne 2030. Hiermee wil de gemeente een hoogwaardig woon-, leef- en verblijfklimaat met een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving creëren voor iedereen in Deurne. “Wij zijn van mening dat de mogelijke komst van een fastfoodketen afbreuk doet aan de in deze visie gestelde ambities, en eerder een negatieve dan positieve invloed heeft op onze leefomgeving. Een fastfoodrestaurant past ons inziens niet in een gezonde leefomgeving. En zeker niet in de nabijheid van een basisschool”, aldus de bezorgde buurtbewoners.

Schoolgaande kinderen
Ook de verkeersveiligheid is iets waar de omwonenden zich ernstig zorgen over maken: “Er is nu al sprake van een onveilige verkeerssituatie op de aansluiting met de Milhezerweg. Deze onveilige situatie neemt alleen maar toe.” Daarbij is volgens hen ook de verkeersveiligheid van de schoolgaande kinderen in het geding. “Wij vrezen dat met name deze kwetsbare verkeersdeelnemers de dupe worden van verkeerscongestie. Wij vinden dat dit in strijd is met het uitgangspunt van veilige wandel- en fietsroutes naar een basisschool.”

Naast de verkeerstechnische bezwaren, verwachten buurtbewoners ook andere overlast van een McDonald’s-vestiging in de Walsberg: “De ervaring bij reeds operationele filialen van deze fastfoodketen leert dat, ondanks de aandacht voor preventie, er zeer veel overlast wordt veroorzaakt door bezoekers. Ongedierte, geluidsoverlast tot in de late avonduren, zwerfafval tot in de verre omgeving en geuroverlast zijn slechts enkele aspecten. Ook tijdens sluitingstijden verwachten wij door bevoorrading, schoonmaak en hangjongeren overlast.”

Historische bebouwing
Omwonenden vinden ook dat een filiaal van een fastfoodketen niet past binnen hun wijk in het kader van het welstandsbeleid dat zich richt op historische dorpslinten, zoals de Walsberg, en streeft naar behoud en versterking van de historisch gegroeide bebouwings-karakteristiek. Een McDonald’s doet volgens de buurtbewoners afbreuk aan het karakter van hun wijk en de toegang tot de Walsberg.

Carline Sterk van OGD vindt de toenemende zorgen voldoende aanleiding om vragen te stellen en kan zich voorstellen dat ook andere fracties zich willen uitspreken over de wenselijkheid van een fastfoodrestaurant op deze plek. OGD heeft daarom aan het college van burgemeester en wethouders verschillende vragen gesteld: “Graag vernemen wij de mogelijkheden (scenario’s) of en op welke manier de gemeenteraad zich kan uitspreken over de wenselijkheid en of aanvullende kaders kan stellen.”

Werkgelegenheid
Dat niet alle inwoners van Deurne problemen hebben met een vestiging van McDonald’s, blijkt uit twee online petities die juist vóór de komst van een filiaal zijn. De initiatiefnemers zeggen bepaalde voordelen te zien in de komst van een fastfoodrestaurant, zoals het gemak voor mensen die onderweg zijn of weinig tijd hebben om te koken. Ook de betaalbaarheid van de menu’s en de kind-vriendelijkheid zijn volgens de voorstanders een voordeel.

Daarnaast zou het in hun ogen kunnen zorgen voor banen: “Het opzetten van een fastfoodrestaurant in Deurne kan lokale werkgelegenheid creëren, waardoor kansen ontstaan voor mensen in de buurt.” Ook de sociale functie is volgens de voorstanders van een McDonald’s iets dat ze als een verbetering zien: “Fastfoodrestaurants kunnen fungeren als ontmoetingsplaatsen voor vrienden, families en gemeenschappen om samen te komen en te genieten van een maaltijd.”

In tegenstelling tot de online petitie tegen de komst van een McDonald’s, kunnen die van de voorstanders nog maar rekenen op weinig steun. Terwijl de petitie tegen al bijna 1.000 ondertekeningen heeft opgeleverd, staat de teller bij de ene petitie voor op 16 en bij de andere op 4.

Lees ook:

Foto’s: Transparant Deurne/Van der Linde Architecten/Trovis Architectuur

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen