9.5 C
Deurne
vrijdag 26 april 2024
Home- DeurnePolitieke partijen OGD en 50Plus willen dat gemeente Deurne grasaren gaat verwijderen

Politieke partijen OGD en 50Plus willen dat gemeente Deurne grasaren gaat verwijderen

Het is de nachtmerrie voor elke honden- en kattenbezitter; grasaren. In het ergste geval komt de grassoort in het oor van het dier terecht en kan het zelfs zijn dat de hond of kat komt te overlijden. De fracties van Onafhankelijke Groep Deurne (OGD) en 50Plus willen dat de gemeente in de zomermaanden actief gaat optreden en onder meer grasaren in de buurt van hondenvoorzieningen met regelmaat gaat verwijderen.

In Deurne klagen inwoners elk jaar in de bloeiperiode tussen mei en augustus over grasaren en startten vorig jaar zelfs een aantal dierenbezitters een petitie. Maar de gemeente vindt tot nu toe, dat het de verantwoordelijkheid is van de baasjes om er voor te zorgen dat hun hond of kat uit de buurt blijft van de grassoort.

Veilig begaanbaar
Dat moet veranderen, vinden Onafhankelijke Groep Deurne en 50Plus. Naast het maaien van de grasaren, moet de gemeente volgens de twee partijen meldingen van inwoners serieus oppakken. Bij locaties waar veel grasaren staan en veel honden komen, moet de gemeente ervoor te zorgen dat die plekken weer veilig begaanbaar zijn voor honden. “De gemeente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de openbare ruimte en ervoor moet zorgen dat deze veilig en bruikbaar is”, zeggen de twee fracties.

Voorlichting
Inwoners zouden daarnaast via de gemeentelijke website en andere mediakanalen voorlichting moeten krijgen over het gevaar van grasaren voor huisdieren en tips krijgen over hoe zij ernstige gezondheidsklachten bij hun honden en katten door deze grassoort het beste kunnen voorkomen. De grasaren lijken op tarwe, maar het zijn de zaden van wild gras. Als ze uitdrogen, worden ze geel en vallen ze uit elkaar in losse zaden waar weerhaakjes aan zitten. Dit zijn lange stekels die uitsteken en makkelijk in de vacht van een dier blijven hangen. De aren kunnen in bijvoorbeeld oren, neus, mond, huid of achter de ogen terechtkomen en daar een abces of zeer pijnlijke ontstekingen veroorzaken met mogelijk zelfs overlijden als gevolg.

Kosten
Volgens OGD en 50Plus zijn de kosten van de aanpak te overzien en wegen ze niet op tegen het leed dat wordt veroorzaakt door de grasaren: “Uit overleg met de ambtelijk specialist gebleken is dat dit naar schatting 20.000 à 25.000 euro zal kosten, voor welk bedrag het college geen specifiek door de raad beschikbaar gesteld budget nodig heeft om aan de slag te kunnen gaan.”

Foto: Kees Tinga/KNGF

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen