15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurnePop-up museum in Deurne laat 66-jarige geschiedenis van carnavalsstichting De Peelstrekels zien

Pop-up museum in Deurne laat 66-jarige geschiedenis van carnavalsstichting De Peelstrekels zien

Van de persoonlijke steken en scepters van de prinsen tot de eerste medailles uit 1959; alles uit de bijna 66-jarige geschiedenis van carnavalsstichting De Peelstrekels is vanaf zaterdag 18 november te zien in een pop-up museum in de kelder van Cultuurcentrum Deurne. De opening wordt verricht door burgemeester Greet Buter en de nieuwe prins van De Peelstrekels.

Het tijdelijke museum is de eerste activiteit in aanloop naar de viering in 2024 van het 66-jarig bestaan van de carnavalsclub. Bij de start van het Peelstrekelmuseum zijn ook de oud-prinsen en de raad van 11 aanwezig en zorgen de Hôsbengels voor de muzikale omlijsting.

Beleving
Bij de tentoonstelling is er voor kinderen een speurtocht waarmee ze een prijs kunnen winnen. “Het wordt voor zowel de jeugd als volwassenen een hele mooie beleving van alles dat er in de rijke historie van De Peelstrekels is gebeurd. Bezoekers krijgen ook een kopje koffie aangeboden en voor de kids hebben we ranja”, vertelt Ivan van Oosterhout van de Carnavalsstichting.

“Afgelopen maanden hebben we alle materialen verzameld, zoals oude krantenknipsels, foto’s, flyers, cd’s en allerhande trofeeën. Vanuit alle hoeken van Deurne, maar ook daarbuiten, hebben we van mensen hele bijzondere spullen gekregen uit het carnavalsverleden. Er zitten ook veel dingen bij, waar we helemaal niet meer van wisten dat ze nog bestonden. Een afbeelding bijvoorbeeld van het allereerste logo van de De Peelstrekels.”

Dozen vol
Van Oosterhout is de kartrekker van het pop-up museum en heeft veel van het oude materiaal nu nog bij hem thuis liggen: “Het zijn echt dozen vol aan de meeste uiteenlopende dingen, waar stuk voor stuk verhalen uit het verleden aan vastzitten. Met de commissie Historie & Archief hebben we een selectie gemaakt van de spullen die we in het museum tentoonstellen.”

Voor de bezoekers wordt de geschiedenis van De Peelstrekels ook in beeld gebracht met een banner. Er komt een soort tijdslijn, waar je langs af kunt lopen en zo de ontwikkeling van De Peelstrekels kunt zien. Daarnaast hebben we voor alle bezoekers na het bekijken van de expositie een leuke verrassing”, aldus Van Oosterhout.

Kelder
De reden dat de tentoonstelling in het cultuurcentrum plaatsvindt, is volgens Ivan van Oosterhout eenvoudig: “Tijdens de carnaval is het CCD onze residentie en omdat de bibliotheek is verhuisd naar het gemeentehuis kwam de kelder vrij. Voor ons dus een logische keuze en een heel mooie ruimte voor het museum, die ook toegankelijk is voor mensen die minder goed ter been zijn. Er is een lift die meteen uitkomt in ons museum.”

Op een aantal zaterdagen worden naast alle bezoekers ook diverse groepen uitgenodigd. “We hebben bijvoorbeeld uitnodigingen verstuurd naar stichting De Droom, ORO, de Levgroep en bewoners van verzorgingshuis De Nieuwenhof. Ook mogen de Deurnese scholen langskomen voor een culturele trip door het carnavalsmuseum van De Peelstrekels”, vertelt Van Oosterhout.

De tentoonstelling wordt mede gefinancierd met een cultuursubsidie van gemeente Deurne en is elke zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur te bezichtigen in de periode van 18 november 2023 tot en met 3 februari 2024.

Foto: De Peelstrekels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen