4.3 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurnePresentatie bundel 'Vrouw in meervoud'

Presentatie bundel ‘Vrouw in meervoud’

In gemeenschapshuis ‘Het Huis’ aan de Pastoriestraat 20B in Vlierden wordt zondag 17 oktober  de bundel ‘Vrouw in meervoud’ gepresenteerd. De bundel is het resultaat van een bijzonder en verbindend kunstproject.

Het project is gerealiseerd door Els Coppens, Helma Michielsen en Rennie van Windt. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan burgemeester Greet Buter. De inloop is vanaf 13.30 uur; het programma eindigt om 16.30 uur.

Regionale kunstenaars
Drie vrouwelijke kunstenaars uit de regio hebben samengewerkt aan een bundel met schilderijen en gedichten, waarin de vrouw centraal staat. Zij belichten elk op een eigen wijze hun visie op het leven. De schilderijen van Els Coppens (78), die studeerde aan de academie in Eindhoven en ook een studie afrondde aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht, staan centraal in de bundel. Helma Michielsen (76) uit Nuenen en Rennie van Windt (92) uit Deurne reflecteren in hun gedichten op die schilderijen. Els Coppens schreef bovendien bij elk schilderij een haiku. Het verschijnen van de bundel markeert tevens de afsluiting van de schildercarrière van Els Coppens.

Lezingen
Tijdens de presentatie zal predikant Ada Rebel een lezing verzorgen over de Bijbelse Maria in relatie tot de hedendaagse vrouw. Zij schreef ook de inleiding voor de bundel, waarin de schilderijen van Els Coppens verschillende levensstadia van de vrouw verbeelden. Daarmee refereert Coppens aan het leven van Maria, zoals Middeleeuwse beelden dat laten zien.
Kunsthistorica Helma Michielsen zal in haar lezing haar licht laten schijnen op Maria-foto’s van Els Coppens. Tijdens de presentatie is daarvan een aantal te zien. Pianist Mathijs Maas zorgt voor de muzikale omlijsting van het programma.

Veelzijdige vrouwen van nu
Helma Michielsen publiceerde een aantal bundels en viel in de prijzen bij diverse poëziewedstrijden, kwam op het idee om met haar gedichten en die van Rennie van Windt als het ware terug te kijken op het oeuvre van schilder Els Coppens. Rennie van Windt publiceerde meer dan 30 dichtbundels en was enkele maanden geleden in het nieuws als ‘Granny Rennie’ met haar gedichten op Instagram. De drie vrouwen kennen elkaar goed. Hun vriendschap dateert uit de tijd van het vermaarde Literair Café Deurne in ‘Herberg De Roode Leeuw’ in de jaren ’80 en de voortzetting ervan in De Kleine Phoenix in de late jaren ’90 van de vorige eeuw. Inmiddels zijn zij niet meer de jongsten, maar zijn zij wel veelzijdige en eigenzinnige vrouwen van nu..

 

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen