19.6 C
Deurne
zaterdag 10 juni 2023
Home- DeurneRaad kiest definitief voor nieuw zwembad van bijna 12 miljoen op nieuwe...

Raad kiest definitief voor nieuw zwembad van bijna 12 miljoen op nieuwe locatie in Deurne

Er komt definitief een nieuw zwembad op een nieuwe locatie in Deurne. De gemeenteraad heeft hier dinsdagavond mee ingestemd. Ook is besloten om het plan voor cofinanciering los te laten, met als gevolg dat het budget voor het nieuwe zwembad wordt verhoogd met 5 miljoen euro.

De bedoeling was eerder om extra geld bij elkaar te sprokkelen door middel van cofinanciering waarbij de gemeente samen met zwembadeigenaar Laco op het terrein aan de Molenstraat nieuwbouwhuizen zou realiseren. Nu dit plan niet doorgaat, stijgen de kosten van de oorspronkelijke 6,8 miljoen naar ongeveer 12 miljoen euro. Hierbij wordt uitgegaan van een zwemvoorziening met twee bassins.

Maatschappelijke voorzieningen
Wethouder Tom Oomen legt uit dat deze duurdere keuze het budget voor maatschappelijke voorzieningen niet in gevaar brengt: “Met het besluit om de bouw van het zwembad volledig zelf te financieren, houdt de gemeenteraad de regie in eigen handen. Hiervoor wordt het oorspronkelijke budget met 5 miljoen euro verhoogd. De structurele lasten die met deze extra investering samenhangen worden verwerkt in de begroting van de gemeente. Dit heeft dus géén gevolgen voor het budget van maatschappelijke voorzieningen in de buurt: zoals vastgesteld wordt hiervan 6,8 miljoen euro besteed aan het zwembad, de rest gaat naar andere voorzieningen in de gemeente. Dat blijft ook zo.”

Nieuwe locatie
Naar aanleiding van deze beslissing volgt een onderzoek naar een nieuwe locatie voor het nieuwe zwembad. Hiervoor is 110.000 euro voorbereidingsbudget beschikbaar gesteld. Om ervoor te zorgen dat het huidige zwembad open kan blijven tot het nieuwe zwembad klaar is worden er op dit moment afspraken gemaakt met de exploitant van het huidige zwembad en heeft de raad ingestemd met het voortzetten van de subsidiebijdrage voor het behoud van de huidige zwemvoorziening.

Kranenmortel
Waar het nieuwe zwembad precies komt te liggen moet duidelijk worden uit het onderzoek. Eerder werden een aantal mogelijke locaties genoemd zoals ten zuiden van de sportvelden van het sportpark Kranenmortel. Daar zou nog ruimte aanwezig zijn voor de inpassing van een nieuw zwembad. Dit lijkt volgens het rapport de meest geschikte locatie.

Willibrordhaeghe
Een andere optie die eerder genoemnd werd, ligt in de buurt van Fletcher-hotel Sint Willibrordhaeghe aan de Vlierdenseweg. De gemeente meldt dat de hotelexploitant mogelijk interesse heeft om aansluiting te zoeken bij het naastgelegen woon-zorgcomplex in de vorm van een zorghotel. Of er op die plek wel plaats is, is maar de vraag want een zwembad heeft een gebouw nodig van ongeveer 2.500 vierkante meter, met een bouwhoogte van 9 meter of meer.

Vlierden en Ommel
Andere mogelijke plekken voor de nieuwe zwemvoorziening zouden het terrein van stichting ORO zijn tussen de Helmondseweg en de Helmondsingel of in de buurt van het Elkerliek ziekenhuis aan de Dunantweg in Deurne. Burgerpartij Transaparant Deurne heeft eerder geopperd om ook eens te kijken naar samenwerking met de gemeente Asten om bijvoorbeeld tussen Vlierden en Ommel een gemeenschappelijk zwembad te bouwen.

Bij de totstandkoming van de keuze voor een nieuw zwembad op een nieuwe plek zijn zowel de zwemverenigingen van Deurne als de exploitant van het huidige zwembad betrokken in het proces. Ook is er gesproken met zwemlesaanbieders in de gemeente en omliggende regio. Samen met een presentatie die vorig jaar op 11 oktober in de raadscommissie is gegeven over dit onderwerp, is het besluit van de gemeenteraad tot stand gekomen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen