20.9 C
Deurne
vrijdag 20 september 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneRamon van Hoek heeft vragen en huisarts Philip Wout antwoorden

Ramon van Hoek heeft vragen en huisarts Philip Wout antwoorden

In het middagprogramma van “Deurne in de greep van Corona” op DMG radio was Ramon van Hoek in gesprek met de Neerkantse huisarts Philip Wout.

Op de vraag van Ramon: “Hoe weet je nou welke griep je hebt?”, omdat er ook nog sprake is van gewone griep, antwoordde de dokter, dat dat moeilijk kan worden vastgesteld. “Patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, worden zowel op griep getest als Corona. Maar mensen, die wel ziek zijn, maar niet ziek genoeg naar het ziekenhuis te gaan, worden ook niet getest. Toch gaan de huisartsen er vanuit, dat deze patiënten Corona (kunnen) hebben.

Verkouden

De dokter legde nog eens uit, waarom het RIVM mensen, die verkouden zijn, adviseert om thuis te blijven. “Omdat klachten van verkoudheid, hoesten, koorts, hoofdpijn ook bij Corona passen. Als je dan besmettelijk bent, lopen je collega’s ook het risico om besmet te worden en daarmee verspreidt je het virus verder.”

Afstand

De dokter staat vierkant achter het RIVM beleid om anderhalve meter afstand te houden, “omdat Corona zich verspreidt via druppeltjes. En die verspreidt je als je hoest of als je niest.” Maar het kan zelfs al in de uitademingslucht zitten. Door die afstand in acht te nemen, verklein je de kans dat je door een ander besmet kan raken.

Thuis beter worden #blijf thuis

De meeste patiënten hoeven niet in het ziekenhuis te worden opgenomen en kunnen thuis herstellen. Zorg wel dat de koorts voorbij is en alle klachten weg zijn voordat je weer onder de mensen gaat komen. En dat geldt eigenlijk ook voor gezinsleden, die zijn ook besmettelijk en zouden eigenlijk twee weken in quarantaine moeten.

Gewone klachten

De huisartsen merken, dat patiënten met gewone klachten zich niet meer op de praktijk melden en dokter Wout deed een dringend beroep om bij klachten toch contact met de huisarts op te nemen “Het kan niet zo zijn, dat allerlei klachten er ineens niet meer zijn. Voor coronapatiënten zijn aparte spreekuren, die gewone patiënten hoeven niet bang te zijn tegelijkerijd met een coronapatiënt in de wachtkamer te zitten”.

 

Foto: Wikimedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen