4.5 C
Deurne
dinsdag 29 november 2022
Home- DeurneRechter buigt zich over zoveelste zaak aangaande bejaard Liessels echtpaar

Rechter buigt zich over zoveelste zaak aangaande bejaard Liessels echtpaar

Het huis van Francien en Piet Goossens; idyllisch gelegen tussen groen en boerderijen aan de Hazeldonksedreef in Liessel. Een plek die rust en ruimte uitstraalt, maar toch is niets minder waar. De buren spannen de ene na de andere rechtszaak aan tegen het bejaarde echtpaar.

Ook donderdagmiddag was het perceel van het stel weer onderwerp van gesprek bij de rechtbank in Den Bosch. Dit keer ging het om de bouw van een nieuw onderkomen voor de paarden van de tachtigers. De eerdere stal had Piet moeten afbreken, omdat deze illegaal bleek te zijn. Een nichtje van het echtpaar vond dit zo zielig, dat zij op eigen initiatief een nieuw onderkomen liet realiseren; een schuin dak zonder muren, gebouwd door vrijwilligers.

Gemeente voor rechter
Gezien de voorgeschiedenis werd het onderkomen niet zonder voorbereiding gebouwd, nichtje Sarah Smulders stuurde een mail naar de burgemeester om te onderzoeken wat wel mocht. Wat er nu staat, voldoet aan zijn antwoord.
De buren waren het er niet mee eens en daagden de gemeente voor de rechter.

Wet- en regelgeving
Buurvrouw Saskia van Wieringen heeft bij de rechter aangegeven niets te hebben tegen bouwwerken die zijn opgetrokken volgens wet- en regelgeving, waar ze vooral bang voor is, is dat het perceel van de familie Goossens vol komt te staan met illegale bouwsels.
Volgens van Wieringen zijn op de bouwtekening van het paarden onderkomen doorgetrokken lijnen te zien, dit strookt niet met de open stal die er nu staat. “Voor je het weet staat er een wandje hier en een wandje daar en heeft de stal ineens een heel andere functie.” vertelt zij de rechter. De gemeente verweert zich door te zeggen dat er enkel een vergunning is afgegeven voor een schuilplek voor dieren, die bestemming staat dus vast.

Woonhuis
Behalve over het paarden onderkomen, is er ook onzekerheid over het woonhuis van Piet en Francien. Ook hiervoor werd een procedure aangespannen door van Wieringen. Het huis werd in 1956 gebouwd als noodwoning, maar daar is nooit een vergunning of planwijziging voor toegekend, wonen past dus niet binnen het bestemmingsplan. Toen de familie Goossens in 1992 in het gebouw kwam wonen, besloot de buurvrouw dat het klaar moest zijn met het gedoogbeleid van de gemeente en klaagde hen aan. De rechter gaf de aanklagers gelijk, het perceel heeft een zuiver agrarische bestemming, wonen is dus niet toegestaan. De gemeente moet zich nu beraden op hoe om te gaan met het woonhuis. De beslissing zal naar verwachting volgende week worden genomen.

Protest
Een grote groep dorpsbewoners was helemaal klaar met de enorme berg juridische procedures die het bejaarde echtpaar voor de voeten geworpen kreeg door de buren. Zij organiseerden daarom vorig jaar een protestactie op het plein voor het gemeentehuis en haalden bij een petitie 5000 handtekeningen op. Met deze actie hoopten zij een einde te maken aan de ‘psychologische mishandeling’ van het echtpaar.

Overheid
Van Wieringen verklaart dat het niet haar bedoeling is om de familie Goossens het leven zuur te maken. Waar het voor haar om gaat is dat ze als burger wil kunnen vertrouwen op wet- en regelgeving. De strijd is wat haar betreft niet gericht op de buren maar op de overheid.

Over zes weken zal de rechter uitspraak doen in deze zaak.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen