11.6 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneRegionale samenwerking in Peelland al zeven jaar succesvol bij bestrijding drugscriminaliteit

Regionale samenwerking in Peelland al zeven jaar succesvol bij bestrijding drugscriminaliteit

De regionale samenwerking in de regio Peelland bij de bestrijding van drugscriminaliteit heeft afgelopen jaar gezorgd voor de inbeslagname van een flinke hoeveelheid hard- en softdrugs. Ook werden 17 hennepkwekerijen ontmanteld, tientallen aanhoudingen verricht voor handel in (hard)drugs en 12 drugspanden gesloten. Dat blijkt uit de resultaten van ‘Bovenop de Onderwereld’, het jaaroverzicht van de aanpak ondermijning Peelland 2023.

De zes Peelgemeenten Deurne, Helmond, Asten, Gemert-Bakel, Laarbeek en Someren werken inmiddels ruim zeven jaar succesvol samen bij het bestrijden van drugscriminaliteit. In 2023 stond de aanpak van ondermijnende samenwerkingsverbanden centraal.

492 overtredingen
Het Peelland Interventie Team (PIT) controleerde op locaties waarvan sterk het vermoeden bestond dat er sprake was van misstanden of waar niet werd voldaan aan bestuurlijke wet- en/of regelgeving. Dat leverde vorig jaar bij 53 controleacties op 179 locaties in totaal 492 overtredingen op. “Mede door acties van het PIT en de landelijke media-aandacht voor het fenomeen ondermijning, neemt de kennis over de gevaren van ondermijning voor de samenleving toe”, zegt de Helmondse burgemeester Elly Blanksma, die ook voorzitter is van Team Peelland.

De volgende stap in de aanpak van drugscriminaliteit in onze regio is de meldingsbereidheid van inwoners te vergroten. “Daar zetten we met publiekscampagnes in 2024 extra op in. Samenwerking blijft cruciaal. Alleen door als één overheid op te treden en de inzet van juridische instrumenten zoals de Wet Bibob, kunnen we effectief de strijd aanbinden tegen ondermijning”, aldus Blanksma.

Theaterstukken
Ook afgelopen jaar werd er op verschillende manieren aandacht besteed aan de bewustwording, het vergroten van de meldingsbereidheid en preventie. Zorg-, jeugd-, en veiligheidsdomein werken daarvoor nauw samen. Zo werd in Gemert-Bakel, in samenwerking met de ZLTO en PVO, het theaterstuk ‘Eldorado’ en in Laarbeek ‘Onder een wieten kap’ opgevoerd. Daarbij leerden de inwoners op een laagdrempelige manier de risico’s van ondermijnende criminaliteit kennen.

Gemeente Helmond startte vorig jaar samen met de bibliotheek en het primair onderwijs de ‘Hackshieldcampagne’. Met een game werden kinderen in de basisschoolleeftijd van 8 tot 12 jaar en hun omgeving weerbaar gemaakt tegen digitale criminaliteit. Daarnaast werkten gemeenten zelf onder andere aan het verbeteren van hun informatiepositie en trainden zij tientallen toezichthouders in het herkennen van ondermijningssignalen.

Bovenlokaal
Omdat de veiligheidsvraagstukken zich niet beperken tot de gemeentegrenzen is er ook een bovenlokale samenwerking om de slagkracht te versterken en kennis en expertise met elkaar te delen. Hiervoor werken de zes gemeenten in Peelland samen met Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland, politie, OM en de Belastingdienst.

Daarnaast staan de Peelgemeenten in nauw contact met de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Enexis, Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD), het UWV, woningcorporaties, Platvorm Veilig Ondernemen (PVO), de ZLTO, bedrijventerreinen en zorg- en welzijnsinstellingen.

De samenwerkende partijen roepen inwoners van Peelland op om overlastsituaties en verdachte situaties te melden en zo mee te helpen met de aanpak van drugscriminaliteit. Je kunt tips melden bij de politie via 0900-8844 of bij het Peelland Interventie Team (PIT) op 0492-587309. Dit kan ook online via info@pitteam.nl.

Je kunt daarnaast anoniem informatie doorgeven op telefoonnummer 0800-7000 of via meldmisdaadanoniem.nl. Anonieme meldingen komen rechtstreeks bij de gemeente terecht en kunnen gebruikt worden voor onderzoek of een controle door het PIT. Alle tips worden vertrouwelijk behandeld.

Foto’s: Harrie Grijseels/Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen