19.4 C
Deurne
maandag 29 april 2024
Home- DeurneRelatief weinig inwoners in Deurne afkomstig uit niet-Europese landen

Relatief weinig inwoners in Deurne afkomstig uit niet-Europese landen

Van de inwoners in de gemeente Deurne is 3,5 procent afkomstig uit landen buiten Europa en niet geboren in Nederland. Dat is een stuk lager dan het landelijk gemiddelde van 10 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de regionale spreiding van de bevolking naar herkomst.

In omringende gemeenten zoals Asten (3,3 procent) en Someren (3 procent) wonen een vergelijkbaar aandeel migranten met een niet-Europese achtergrond. Alleen Venray (6,4 procent) en vooral Helmond (9,2 procent) komen dichter in de buurt van het gemiddelde in Nederland.

Aziatisch
Volgens de berekeningen van het CBS is van de 17,8 miljoen inwoners op 1 januari 2023 zo’n 16 procent (2,8 miljoen) in het buitenland geboren. Bijna twee derde van deze migranten heeft een niet-Europese herkomst. In Nederland woont een relatief grote groep migranten die geboren is in Aziatische landen van 580.000 personen.

Daarnaast heeft ons land 2,1 miljoen inwoners (12 procent) die tot de zogeheten tweede generatie behoren. Zij zijn zelf in Nederland geboren en hebben ten minste één ouder die in het buitenland is geboren. Van deze tweede generatie is ruim 70 procent afkomstig uit een land buiten Europa, waarbij van de grootste groep het geboorteland van de ouder(s) Indonesië is, gevolgd door Marokko en Turkije.

Grote steden
Inwoners van niet-Europese herkomst, maar geboren in Nederland, zijn net als migranten met deze herkomst vooral gevestigd in de Randstad en in grote steden daarbuiten, zoals in onze regio: Helmond, Eindhoven en Venlo. Gemiddeld behoort 8 procent van de inwoners van een gemeente tot deze buiten-Europese herkomstgroep. In Helmond is dat bijvoorbeeld 8,7 procent, tegenover slechts 2,6 procent in Deurne.

De tweede generatie met Europese herkomst is geconcentreerd in de zuidelijke grensgemeenten. Deze groep woont met name in zuidelijke grensgemeenten als Baarle-Nassau (12 procent), Vaals en Kerkrade (11 procent). Dit zijn vooral mensen waarvan de ouder(s) in België of Duitsland zijn geboren. Grotere gemeenten als Venlo en Maastricht volgen op ruime afstand, maar zitten ook boven het landelijk gemiddelde van 3 procent. In Deurne ligt dat percentage op 2,3 procent.

Europese migranten zijn ook vaker buiten de Randstad gevestigd, volgens de cijfers van het CBS. Ook dit betreft vooral mensen die in Duitsland en België geboren zijn. Vooral in de grensregio’s in Zeeland en West-Brabant is er een relatief hoog percentage. In Nederland behoort gemiddeld 6 procent van de inwoners tot de Europese migranten die zijn geboren in het buitenland. In Deurne ligt dat een stuk lager met 3,7 procent, maar in bijvoorbeeld Venray (7,5 procent), Helmond (8,8 procent), Eindhoven (9,8 procent) en Venlo (9,9 procent) ligt dat aandeel juist een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen