12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- NeerkantRoy Janssen en Dennis de Vries uit Neerkant winnen publieksprijs bij Beste...

Roy Janssen en Dennis de Vries uit Neerkant winnen publieksprijs bij Beste Idee van Varkensland

Het systeem dat Roy Janssen en Dennis de Vries uit Neerkant bedachten voor verlichting in stallen met daglichtbuizen en bijverlichting met ledlampen heeft de publieksprijs gewonnen bij de jaarlijkse verkiezing van het Beste Idee van Varkensland. Door ruim 140 aanwezigen bij de prijsuitreiking in de Aeres Hogeschool in Dronten en ongeveer hetzelfde aantal online-kijkers, werd het idee van Roy en Dennis als favoriet verkozen.

“Ik kwam op het idee toen mijn ouders verhuisden en in hun nieuwe huis daglichtbuizen plaatsten. Ik raakte overtuigd van de grote hoeveelheid licht en geen warmtetoetreding, waarmee ik mogelijkheden zag voor implementatie in de stal”, vertelt Roy Janssen.

Lichtoplossingen
De ondernemer is al 20 jaar werkzaam in de varkenshouderij en is bekend met alle facetten ervan. Daarbij is hij ook geïnteresseerd in innovaties die bijdragen aan verbetering van het welzijn van landbouwdieren. Janssen heeft samen met De Vries het bedrijf Natuurlijk Daglicht, waarmee ze lichtoplossingen leveren voor stallen voor pluimvee, varkens en paarden. Dennis, die al ruim 25 jaar werkzaam is in de bouw en 15 jaar als aannemer, is de bouwtechnische man binnen het gezamenlijke bedrijf in Neerkant.

Met de combinatie van hun beide expertises bedachten ze hoe je met daglicht eenvoudig stalomstandigheden en het stalklimaat kunt verbeteren. “Wij regelen daglichttoetreding via daglichtbuizen. Dit is een koker die via het dak daglicht binnenbrengt. Deze techniek maken wij toepasbaar voor stallen, waarmee we tegemoet komen aan dierenwelzijn. Ook kunnen we LED toepassen in de daglichtbuis, waarmee we op andere momenten van de dag bij kunnen verlichten in de stal”, vertellen Roy en Dennis.

Gratis daglicht
Hiermee geeft hun oplossing een gegarandeerde lichtopbrengst en voldoet het aan de strengere welzijnseisen, zoals BLK 2025 of de maatlat duurzame veehouderij. Daarnaast vermindert het volgens Janssen en De Vries het energieverbruik aanzienlijk: “Waarom zou je een dak op een stal monteren en vervolgens verlichting ophangen, als je gedurende de dag gratis daglicht hebt en geen stroomverbruik.”

Van het systeem zijn op het dak diamantvormige lichtkoepels zichtbaar, die het licht opnemen en via een buis naar beneden in de stallen verspreiden. “We hebben een fabrikant gevonden en het product verder doorontwikkeld”, leggen Roy en Dennis uit. Volgens de twee ondernemers krijg je op deze manier veel natuurlijk daglicht in de stal door het doen van kleine aanpassingen. Zelfs een dak dat vol ligt met bijvoorbeeld zonnepanelen, kan met het idee uit Neerkant toch genoeg daglicht in de stallen krijgen, doordat de buizen niet veel ruimte innemen van het dakoppervlak.

Minder hittestress
Door de techniek in deze zogenoemde Solar Light Tubes komt er geen warmte door de lichtbuizen. Dat heeft als voordeel dat het hittestress bij dieren in de stal voorkomt. De modules zijn speciaal ontworpen voor landen en regio’s met extreme temperaturen en hebben vrijwel geen thermische invloed op het binnenklimaat.

Foto’s: Natuurlijk Daglicht Neerkant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen