9.7 C
Deurne
woensdag 21 februari 2024
Home- DeurneSchaatsliefhebbers kunnen zich uitleven op ijs van het Wak in de Walsberg

Schaatsliefhebbers kunnen zich uitleven op ijs van het Wak in de Walsberg

Met de winterse temperaturen gaat het hart van menig schaatsliefhebber sneller kloppen, maar daar heb je weinig aan als er geen begaanbaar ijs in de buurt is. Vanaf woensdag is er dat in Deurne, op het Wak bij boerderijwinkel Manders in de Walsberg. 

Acht uur lang kunnen jong en oud en zowel beginners als ervaren schaatsers zich uitleven op de ijsbaan. Hiervoor is een weiland aan de Biesheuvelweg onder water gezet. “Bij elkaar ongeveer vijftig bij tachtig meter”, vertelt Coen Manders trots. Samen met een team van tien personen is hij de afgelopen tijd druk in de weer geweest om ervoor te zorgen dat er nu volop kan worden geschaatst.

Oktober
Want een goede ijsbaan realiseren is niet iets dat je over één nacht ijs regelt: “Daar zijn we al vanaf oktober mee bezig. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat het gras goed gemaaid is en nog wat andere voorbereidingen treffen. Op het moment dat je het veld onder water gaat zetten, moeten er eerst ook plastic zeilen als ondergrond worden geplaatst om te voorkomen dat het water wegstroomt”, legt Manders uit.

Daarbij had het team van ijsbaan de Wak dit jaar een meevaller: “Door de hoge grondwaterstand was het eigenlijk niet eens nodig om een plastic ondergrond aan te leggen. Het water kan op dit moment toch nergens heen. Dat heeft er voor gezorgd dat we een nu een laag hebben van zo’n tien centimeter water en drie centimeter ijs. We verwachten dat het ijs nog wel wat gaat ‘groeien’ de komende dagen en nachten.”

Kriebelen
Coen probeert samen met de andere teamleden al 25 jaar lang te zorgen voor de jaarlijkse ijsbaan, maar dat lukt niet elke keer: “Je bent overgeleverd aan de weergoden natuurlijk. Maar als het dan gaat vriezen, begint het bij ons meteen te kriebelen. Gerard Schrama is de man die binnen ons team de weersomstandigheden in de gaten houdt en ons adviseert over wel of niet en hoe wat betreft de ijsbaan.”

Woensdag gaat die open om 13.00 uur. “Dat is voor ons echt een hoogtepunt, als je dan vooral de kinderen ziet genieten tijdens het schaatsen. De baan is geopend tot 21.00 uur en met de verlichting, muziek en een warme kop Chocomel is de winterse sfeer dan helemaal compleet. Daar krijgen wij als organisatie zelf ook enorm veel energie van”, zegt Coen Manders.

Plezier
Het team van initiatiefnemers treedt tijdens de openstelling van de ijsbaan ook op als ijsmeesters. “Wij houden alles goed in de gaten en geven hier en daar instructies om alles in goede banen te leiden. Zolang de vlag is gehesen, is de baan open. Zo niet, dan kun je het ijs even niet op. Belangrijkste is dat we samen zoveel mogelijk plezier maken op het ijs, want je weet nooit hoe lang het nog kan”, concludeert Manders.

De ijsbaan gaat woensdag voor het eerst open dit jaar van 13.00 tot 21.00 uur, maar Coen hoopt dat dit niet de enige dag wordt: “Hoe mooi zou het zijn als er ook donderdag nog op het Wak kan worden geschaatst en misschien vrijdag ook nog wel.”

Streek
De ouders van Coen hebben vele jaren eieren verkocht aan huis. In 2007 hebben Coen en Marjon Manders dit voortgezet in de boerderijwinkel, waarnaast nu de ijsbaan is gecreëerd. Het stel begon met scharreleieren: “Momenteel zijn we volledig overgestapt naar vrije uitloopeieren om onze kippen meer dierenwelzijn te kunnen bieden. Naast onze kippen hebben we ook akkerbouw. Zo telen we aardappelen, asperges en kersen die we in de boerderijwinkel verkopen. Ook verkopen we diverse groenten en fruit uit de streek van onze collega-boeren.”

Foto: boerderijwinkel Manders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen