Uit een enquête onder ZLTO-leden blijkt dat de schade door wateroverlast in totaal ruim 41 miljoen euro bedraagt. De 675 leden die hebben deelgenomen aan het onderzoek melden dat de directe schade van gewassen die verloren zijn gegaan op dit moment 29 miljoen euro is. De totale vervolgschade bedraagt naar verwachting 12 miljoen. Het zou gaan om gemiddeld 50.000 euro per agrarisch bedrijf.
Beleidsspecialist Bodem & Water Michael van der Schoot van de ZLTO schrikt van de schade: “De problemen spelen niet alleen in de Kempen. Ook in andere delen van Noord-Brabant, Zeeland en Gelderland is de impact van de schade door wateroverlast gigantisch. Wel zie je hotspots in Kruisland, Zuid-Beveland, Vessem en Eersel.”
Grote gevolgen
Van der Schoot noemt de directe schadepost van 29 miljoen euro ‘aanzienlijk’: “Dit betreft de schade die je hebt van de gewassen die verloren zijn gegaan. Maar ook de vervolgschade, die wordt veroorzaakt door gewassen die je nog niet hebt kunnen zaaien, baart me zorgen. Stel dat je mais nu pas kunt zaaien, terwijl je de verplichting hebt om deze al op 1 oktober van het land te halen. Dan kan dit grote gevolgen hebben voor de voedingswaarde.”
Volgens ZLTO-bestuurder Hendrik Jan ten Cate hoeft de vervolgschade niet voor iedereen negatief uit te pakken: “Hoewel er nu amper spinazie in de schappen ligt, zou het kunnen dat we later met een overaanbod te maken krijgen. De markt is namelijk verstoord. Dat zie je ook terug bij aardappelen. Bedrijven kunnen ook profiteren van schaarste.”
Belangenafweging
De resultaten van de enquête door de ZLTO worden door de organisatie ingezet voor collectieve belangenbehartiging. “We leggen de cijfers voor aan de waterschappen, die een keuze moeten maken in de belangenafweging tussen stedelijk gebied, natuurterreinen en landbouwgrond. Verder zullen we samen met de LLTB, LTO Noord en LTO Nederland de nieuwe input zo breed mogelijk richting Rijk en waterschappen communiceren”, zegt Van der Schoot. Hij benadrukt dat de ZLTO zelf geen dekking kan regelen voor de schade die leden hebben opgegeven.
ZLTO biedt wel de mogelijkheid voor agrarische ondernemers om met één van hun sociaal adviseurs te spreken. Hiervoor kan contact worden opgenomen met de ZLTO Informatielijn via 073-2173333 of door een email sturen naar info@zlto.nl. De sociaal adviseurs zijn namens het ZLTO Sociaal Fonds beschikbaar voor een luisterend oor en hulp bij psychische, emotionele of sociale vraagstukken en problemen.
Foto: ZLTO