Op alle deelscholen van IVO Deurne komen kastjes te hangen die als Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP) gaan fungeren. Hiermee moet het voor meisjes op de scholen gemakkelijker worden om gebruik te maken van de gratis verkrijgbare producten. Voorheen konden leerlingen van IVO Deurne de menstruatieproducten afhalen bij de conciërge, maar dat bleek voor sommigen een te hoge drempel.
In samenwerking met Pompidom SpeelGOED gaan de kinderen op de Deurnese scholen in een leerproject zelf zorgen voor de bevoorrading van de MUP-kastjes. “Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor dit probleem. Veel mensen hebben gewoon het geld niet voor tampons of inlegkruisjes, heel goed dat de scholen van IVO Deurne dit nu samen met ons aanpakken”, zegt Ans van den Broek van Pompidom.
Bittere noodzaak
Zij heeft in haar winkel in de Zeilberg al langere tijd een Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP). “Daar heb ik best even over na moeten denken of dat wel past in een winkel met gratis speelgoed en sinds kort ook het Kinderkleding Ruilpunt, maar het is gewoon bittere noodzaak dat er zoiets is. Dus daarom hebben we nu een drogisterijgedeelte in het pand waar de menstruatieproducten verkrijgbaar zijn.”
Niet de deur uit
Uit onderzoek blijkt dat één op de tien vrouwen in Nederland niet altijd genoeg geld heeft voor het kopen van menstruatieproducten. Hierdoor gaan velen van hen zelfs niet de deur uit tijdens de menstruatieperiode. Er wordt geschat dat ongeveer 53.000 leerlingen in ons land hierdoor regelmatig onnodig lessen op school missen.
Menstruatie-armoede
Om de zogenoemde menstruatie-armoede tegen te gaan, hangt sinds vorige week op elke deelschool van IVO Deurne in één damestoilet een kastje met daarin gratis maandverband en tampons. De directie van de scholengemeenschap wil op deze manier voorkomen dat leerlingen niet naar school gaan omdat ze geen menstruatieproducten kunnen betalen.
Kastjes
“Het project is begonnen bij het Sprongcollege waarmee ik al vaker over een initiatief als dit had gesproken. In december werd bij die school een kerstmarkt gehouden en werd er geld ingezameld voor Pompidom als goed doel en raakten we opnieuw aan de praat met een aantal mensen van het Sprongcollege over de kastjes. Die hebben nu ook leerlingen van de andere scholen binnen IVO Deurne erbij betrokken. Iedereen draagt zo een steentje bij aan het project”, legt Ans van den Broek uit.
Logistieke proces
Ze vindt het mooi om te zien dat de school het idee omarmt en ook de leerlingen er zelf bij betrekt om er op verschillende manieren van te leren: “Het is fantastisch dat de kinderen zelf gaan zorgen dat de producten in de kastjes op tijd worden bijgevuld. Daarvoor gaan ze bestellijsten maken en komen ze ook bij Pompidom alle spullen halen die ze elke week nodig hebben. Het hele logistieke proces gaan de leerlingen zelf uitvoeren. De kinderen komen de producten hier op de fiets ophalen, dus het is ook nog eens goed voor hun gezondheid.”
Meer begrip
Van den Broek hoopt dat de scholieren niet alleen leren van het project maar dat ze ook meer begrip voor elkaar krijgen: “Dat mensen zich niet meer hoeven te schamen of ongemakkelijk voelen.” Ze verwacht dat er in het begin vooral meiden mee zullen helpen maar hoopt dat ook jongens zich gaan inzetten bij het leerproject: “Het zou mooi zijn als die door er aan bij te dragen op een gegeven moment zien dat het iets is waar niet lacherig over gedaan moet worden. Maar dat het iets is waar meiden soms enorm mee kunnen zitten.”
Kosten
Volgens Ans hebben veel mensen en vooral mannen niet in de gaten hoe belastend de menstruatie kan zijn en hoe moeilijk het soms is om die drempel over te stappen om er met anderen over te praten. “Ook staat men er vaak niet bij stil dat de kosten voor maandverband en tampons flink kunnen oplopen. Zeker als je een gezin hebt met bijvoorbeeld drie of vier dochters. Als je het dan ook nog eens niet zo breed hebt, kan het soms best moeilijk zijn om geld over te houden voor goede menstruatieproducten.”
Informatieposters
Bij de kastjes in de scholen van IVO Deurne komen posters te hangen met informatie over wat de bedoeling is. Ook worden er kaartjes met de contactgegevens van Ans in gelegd voor het geval iemand behoefte heeft aan specifieke producten. “Die mensen kunnen gewoon bij Pompidom een afspraak maken en langskomen, maakt niet uit of ze jong of oud zijn. Dan gaan we met die personen in gesprek in een aparte ruimte zonder dat andere klanten er iets van mee kunnen krijgen”, legt Van den Broek uit.
Pakketje
Als er duidelijk is wat iemand nodig heeft, gaan ze het in het drogisterijgedeelte bij elkaar verzamelen en in een discreet pakketje klaarmaken. Ans legt uit dat de klanten ook daarna gemakkelijk opnieuw geholpen kunnen worden: “Als iemand daarna weer hetzelfde pakketje producten nodig heeft of iets anders, is dat via WhatsApp of telefonisch zo geregeld.”