17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneSenzer gaat leefgeld verstrekken aan Oekraïense vluchtelingen in regio Helmond-De Peel

Senzer gaat leefgeld verstrekken aan Oekraïense vluchtelingen in regio Helmond-De Peel

Vanaf mei keert Senzer leefgeld uit aan Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten Deurne, Asten, Someren, Gemert-Bakel, Helmond, Geldrop-Mierlo en Laarbeek. Om hen te ondersteunen bij hun verblijf in Nederland krijgen vluchtelingen uit Oekraïne een maandelijks geldbedrag van de gemeente waarbij ze staan ingeschreven.

Dit leefgeld is bedoeld voor bijvoorbeeld eten, drinken, persoonlijke uitgaven of een bijdrage voor de woonkosten. 579 vluchtelingen in de regio Helmond-De Peel krijgen komende week via prepaid bankpassen een leefgeldbedrag variërend van 260 tot 475 euro per maand uitgekeerd. Gezien de oorlogssituatie is de verwachting dat het aantal ontheemden nog verder oploopt. Ook de duur van de opvang is nog niet bekend. Senzer en de gemeenten houden er rekening mee dat de verstrekking van leefgeld zeker nog enkele maanden gaat duren.

Gastgezin
Zowel vluchtelingen in een gemeentelijke opvang-locatie, als vluchtelingen bij een gastgezin ontvangen een bedrag per maand. Vluchtelingen bij een gastgezin krijgen een aanvullende vergoeding van € 215 per volwassene (vanaf 18 jaar) en € 55 per kind (tot 18 jaar). Met dit bedrag kunnen ze een bijdrage leveren aan de kosten die het gastgezin maakt, maar dat is niet verplicht. De mensen zijn vrij om het geld uit te geven waaraan ze willen.

Pas met tegoed
Vanaf 2 mei reikt Senzer de pas persoonlijk aan de huidige vluchtelingen in de regio uit. Deze werkt hetzelfde als een pinpas maar dan eentje die een tegoed heeft en niet verbonden is aan een bankrekening. Meer geld uitgeven dan erop staat is niet mogelijk. Leefgeld voor vluchtelingen in een gastgezin wordt uitgekeerd met terugwerkende kracht vanaf hun vestiging in de gemeente. Het bedrag voor de kinderen wordt gestort op de bankpas van een van de ouders. De zeven gemeenten uit de arbeidsmarktregio Helmond-De Peel hebben hun werkbedrijf Senzer gevraagd om de betaling van het leefgeld vanaf mei 2022 te verzorgen. Ingeschreven vluchtelingen krijgen de komende dagen een brief over hoe zij het leefgeld kunnen krijgen.

Asielwetgeving
De Rijksoverheid heeft bepaald dat vluchtelingen uit Oekraïne leefgeld krijgen van de gemeente waarin zij zich vestigen. Dit is gedaan omdat Oekraïners geen gebruik kunnen maken van regelingen vanuit de asielwetgeving of de Participatiewet (Bijstand). Gemeenten mogen het uitkeren van het leefgeld op hun eigen manier vormgeven. Vanwege snelheid en efficiency doet Senzer dit in de regio Helmond-De Peel door verstrekking van prepaid passen. Wanneer dit op orde is, wordt gekeken naar de mogelijkheid om te betalen via een Nederlands bankrekening, voor de vluchtelingen die deze hebben.

Oekraïense vluchtelingen hebben recht op leefgeld vanaf de datum dat zij zich vestigen in een gemeente. Het leefgeld vanuit Senzer stopt als ze verhuizen naar een andere regio, teruggaan naar Oekraïne of als ze betaald werk hebben en in hun eigen inkomen voorzien. Vluchtelingen moeten wijzigingen in hun situatie doorgeven aan Senzer. Meer informatie over leefgeld vind je op de site van Senzer. Vluchtelingen die na 2 mei in de regio terecht komen, kunnen ook via deze website leefgeld aanvragen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen