22.3 C
Deurne
dinsdag 30 april 2024
Home- DeurneSluitende begroting Deurne stemt politiek tevreden; wel kritiek op gemeentelijke communicatie

Sluitende begroting Deurne stemt politiek tevreden; wel kritiek op gemeentelijke communicatie

Op de cijfers hadden de politieke partijen dinsdag bij de behandeling van de begroting van de gemeente Deurne voor 2024 weinig aan te merken. Er is een buffer van ongeveer 28 miljoen euro om tegenvallers op te vangen; ‘vier keer zoveel geld dan nodig is’, zoals één van de raadsleden opmerkte. Wel hadden enkele partijen de nodige kritiek op hoe de gemeente communiceert naar haar inwoners en ondernemers.

Dat ziet er volgens Frank van Tilburg van Transparant Deurne op papier prima uit, maar in de praktijk pakt dat volgens de fractievoorzitter van de burgerpartij heel anders uit: “De chaos lijkt wel haast groter dan ook maar voorstelbaar.”

Voorbeelden
Van Tilburg haalt hierbij de voorbeelden aan van de inwoners van Liessel die plotseling werden geconfronteerd met een project waar eerst arbeidsmigranten zouden worden ondergebracht en daarna asielzoekers. Ook hekelt hij onder meer de manier waarop de inwoners van Zeilberg op de hoogte werden gebracht van de mogelijke opvang van vluchtelingen in hun wijk en de gang van zaken rond Museum Techniek met ’n Ziel in Neerkant.

Ondernemersfonds
Klap op de vuurpijl van slechte communicatie door de gemeente is volgens Van Tilburg het plan voor het ondernemersfonds, dat vorige week dinsdag in de gemeenteraad met twaalf tegen elf stemmen werd aangenomen: “Ook hier laten we het alles bij elkaar weer heel erg afweten op het gebied van communicatie. Het lijkt dat ook hier in een achterkamertje de beslissing geforceerd is en dat is doodzonde want het is op zich zelf een goed plan, dat hierdoor wel heel erg in een kwaad daglicht wordt gesteld.”

Vlak voor de behandeling van de begroting werd door ondernemer René Martens aan wethouder Oomen van financiën een petitie aangeboden. Deze is inmiddels ondertekend door meer dan 280 bedrijfseigenaren die tegen de komst van het verplichte ondernemersfonds zijn.

Communicatieplan
Ook fractievoorzitter Benny Munsters van OGD bracht het onderdeel communicatie onder de aandacht met als voorbeeld de totstandkoming van het ondernemersfonds: “Die wedstrijd is gespeeld. Er is een besluit genomen en dat heb je te respecteren. Maar wat daar gebeurde, was eigenlijk dat de roep om mét elkaar te spreken door ons als raad slecht werd gehoord. Sterker nog; argumenten dat het risico groter zou zijn als we het zouden uitstellen, passeerden de revue.”

Daarnaast diende de fractie van OGD een amendement in om te pleiten voor het beschikbaar maken van 25.000 euro voor het opstellen van een communicatie- en participatieplan. Dit zou er voor moeten zorgen dat door proactieve communicatie inwoners niet meer worden verrast en de participatie van burgers en dienstverlening van de gemeente verder worden verbeterd. Munsters van OGD trok het voorstel uiteindelijk weer in, omdat burgemeester Greet Buter verzekerde dat de gemeente al werkt aan meer betrokkenheid.

Foto: gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen