9.7 C
Deurne
zondag 22 december 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneSnelfietsroute weer stap dichterbij: ‘Over paar jaar vanuit Deurne in één ruk...

Snelfietsroute weer stap dichterbij: ‘Over paar jaar vanuit Deurne in één ruk naar Eindhoven’

De realisatie van de snelfietsroute van Deurne naar Helmond is weer een stap dichterbij gekomen met het ondertekenen van een bestuursovereenkomst tussen de twee betrokken gemeenten. Daarnaast investeert het Rijk 1,5 miljoen euro in de aanleg van het volgende deel van de zogenoemde F270.

Wethouder Helm Verhees van gemeente Deurne en wethouder Arno Bonte van gemeente Helmond hebben vorige week een convenant getekend om de fietsroute verder door te trekken naar Deurne.

‘Mooie impuls’
“Die sluit perfect aan op het snelfietspad tussen Eindhoven en Helmond, dat we afgelopen zomer al feestelijk hebben geopend. Een mooie impuls voor de bereikbaarheid van de oostflank van de Metropoolregio Eindhoven”, zegt gedeputeerde Stijn Smeulders van de provincie Noord-Brabant. “Over een paar jaar fiets je vanuit Deurne in één ruk naar Eindhoven over de gloednieuwe F270.”

Voor het zover is, moet er vooral in Deurne zelf nog flink wat gebeuren. De gekozen route van het snelfietspad loopt vanaf de gemeentegrens met Helmond, via de zuidelijke parallelweg langs de N270 en Helmondseweg richting de Binderendreef. Ter hoogte van de Peelven buigt de route af in zuidoostelijke richting en gaan fietsers parallel aan het spoor verder. Om de Binderendreef over te steken en via de Textielstraat richting station de weg te kunnen vervolgen moet er een fietsbrug komen.

Stuk gevaarlijker
Voor de andere mogelijke route liep Deurnese politiek niet warm. Die gaat niet met een fietsbrug over de Binderendreef, maar volgt de Helmondseweg tot aan de rotonde met de Binderendreef. Daarna gaan fietsers in zuidelijke richting langs de Binderendreef verder naar de Textielstraat. Een stuk gevaarlijker, maar wel aanzienlijk goedkoper.

Met fietsbrug gaat het project 4,29 miljoen euro kosten, zonder de brug 2,74 miljoen. De kosten werden in 2019 nog geraamd op 1,8 miljoen voor de fietsbrugroute en circa 1,3 miljoen euro voor het tracé via de rotonde bij de Binderendreef.

Tientallen miljoenen
Het Rijk investeert de komende jaren tientallen miljoenen om de bereikbaarheid van Brabant te verbeteren. Naast de 1,5 miljoen die vrijkomt voor de aanleg van de snelfietsroute tussen Deurne en Helmond wordt eenzelfde bedrag gereserveerd voor de aanleg van het snelfietspad Eindhoven-Gemert.

Brabant is vorig jaar hard geraakt door het pauzeren van een aantal rijksprojecten. In een recent overleg tussen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en de provincie Brabant is besloten dat de provincie weer meer geld krijgt voor verschillende projecten.

Restbudgetten van de A2, de A58 en de A67 worden ingezet om aansluiting op snelwegen te verbeteren. Ook start de provincie met projecten om sluipverkeer tegen te gaan en te werken aan gedragsverandering.

Binnenvaartschepen
Verder wordt met de uitvoering van het project Wilhelminakanaal Sluis II bij Tilburg gestart. Het kanaal en de sluizen worden hierbij aangepast. Op deze manier willen het Rijk en de provincie zorgen voor een betere bereikbaarheid van Brabant voor grote binnenvaartschepen. Deze kunnen namelijk meer lading vervoeren dan vrachtwagens. Daardoor is minder transport over de weg nodig. “Dat is goed voor het milieu en vermindert files”, aldus de provincie.

Op Prinsjesdag biedt het ministerie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) het ‘Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport’ (MIRT) aan. Daarna gaat de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties samen met de minister en staatssecretaris van IenW in gesprek met regionale bestuurders om investeringsafspraken te maken. Vervolgens informeert het ministerie van IenW aan het einde van het kalenderjaar de Tweede Kamer over de stand van zaken van alle projecten en programma’s.

Lees ook: Doorfietsroute van Deurne naar Helmond met brug over Binderendreef is haalbaar volgens gemeente

Foto: Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen