28.6 C
Deurne
donderdag 11 augustus 2022
Home- DeurneSpelenderwijs duurzamer worden bij natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd in Deurne

Spelenderwijs duurzamer worden bij natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd in Deurne

De Ossenbeemd in Deurne is niet alleen een natuur- en milieucentrum maar tegelijkertijd eigenlijk ook een speeltuin, kinderboerderij en een plek waar jong en oud spelenderwijs van alles kunnen leren en ervaren over duurzaamheid. Bijvoorbeeld wat de grote droogte op dit moment doet met het grondwaterpeil; op een enorme meter kun je zelf de hoogte van het grondwater aflezen.

De grondwaterpeilmeter bij de Ossenbeemd gaf op 8 juni aan dat het grondwater op het 1,58 meter onder het maaiveld stond en op 21 juli was dat al opgelopen tot 1,85 meter. Het peil is dus 27 centimeter gezakt in deze droge tijden. Via deze link kun je ook thuis het grondwaterpeil van de meter bij de Ossenbeemd in de gaten houden.

‘Groen Blauwe Handdruk’
Omdat er bij het centrum in Deurne veel aandacht wordt besteed aan educatie op het gebied van de omgang met water, kreeg de Ossenbeemd onlangs van het waterschap Aa en Maas de ‘Groen Blauwe Handdruk’, een cheque ter waarde van 500 euro. “Daar hebben we toch nog maar even onze oud-voorzitter Dick van der Star voor ingevlogen omdat die daar natuurlijk het meeste over weet. Hij heeft een bijzonder interessante toespraak gehouden over wat de Ossenbeemd allemaal doet op het gebied duurzaamheid”, vertelt de nieuwe voorzitter Jacques Moors.

Waterbesparing
Hij legt uit dat het waterschap sowieso het natuur- en milieucentrum in Deurne structureel sponsort: “Dat is omdat wij veel doen aan voorlichting over duurzaam omgaan met water en hoe het zit met waterbesparing. Dat doen onder meer met het waterspel en natuurlijk de grondwaterpeilmeter. Het waterschap wil daar informatie over uitdragen en de Ossenbeemd is daarbij een van de kanalen.”

De Gamer
Maar er is nog veel meer te beleven vertelt Moors: “Een van de nieuwere dingen is de Gamer, een soort grote tablet van ongeveer twee bij twee meter met elektronische panelen waar je dingen mee kunt leren maar ook spelletjes op kan spelen zoals boter, kaas en eieren. De panelen die op de grond liggen worden met zonne-energie gevoed en ze leren kinderen spelenderwijs bijvoorbeeld zuinig om te gaan met energie. Er is een spelletje waarbij ze zo snel mogelijk op een bepaald paneel moeten springen om het licht ervan en dus de energie uit te schakelen.

Kabouterpad
Bij de Ossenbeemd zijn ook een aantal routes die je kunt lopen waarbij je informatie krijgt over natuur, milieu en duurzaamheid zoals het Bomenpad voor volwassenen en speciaal voor de kleintjes het Kabouterpad. “We merken dat mensen met kinderen ons nog niet helemaal gevonden hebben maar de Ossenbeemd is ook een prima alternatief voor bijvoorbeeld de speeltuin en de kinderen steken er ook nog wat van op. De jeugd kijkt altijd hun ogen uit bij de verschillende dingen die ze op het terrein kunnen ondernemen. Vooral zo’n Kabouterpad, dat is prachtig om te zien hoe de kinderen daarop reageren”, legt Moors uit.

Peelrandbreuk
In het bezoekerscentrum van de Ossenbeemd kun je ook de vitrines van de bijenhouders en de vogelwerkgroep bekijken en alles te weten komen over de Peelrandbreuk. Daarnaast vind je er het Energieloket van het Energiehuis Slim Wonen waar je advies kunt inwinnen over energie besparen. Het loket is normaal op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend maar vanwege de zomervakantie nu gesloten tot eind augustus.

Gastheren en -vrouwen
De Ossenbeemd zelf is wel de hele zomer dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur, behalve op zaterdag. Het liefst zou de organisatie zeven dagen per week open zijn, vertelt Jacques Moors: “Dat we op zaterdag gesloten zijn, is geen vrijwillige keuze. Het mooiste zou zijn als we ook juist die dag dat mensen meestal vrij zijn, ook de deuren open kunnen zetten. De reden dat dit nu nog niet lukt, komt doordat we nog te weinig gastheren en –vrouwen hebben. Die zijn bij de Ossenbeemd aanwezig om de bezoekers te ontvangen en wegwijs te maken en hier en daar een vraag te beantwoorden. Dus als je het wat lijkt om ons daarbij te helpen, kijk even op onze website www.ossenbeemd.nl en meld je aan.” Natuur- en milieucentrum de Ossenbeemd vind je aan het Haageind 31 in Deurne.

Beluister hieronder het hele interview met Jacques Moors dat eerder werd uitgezonden op DMG Radio.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen