16.7 C
Deurne
zondag 24 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- HelenaveenStaatsbosbeheer wil ondanks zorgen omwonenden bijna 3 kilometer lang wolvenraster in Helenaveen

Staatsbosbeheer wil ondanks zorgen omwonenden bijna 3 kilometer lang wolvenraster in Helenaveen

Een hek van 2.721 meter lang moet er in Helenaveen voor gaan zorgen dat een kudde geiten in de Mariapeel wordt beschermd tegen aanvallen van wolven. Staatsbosbeheer heeft deze maand een vergunning bij de gemeente Deurne aangevraagd voor de bouw van het zogeheten wolvenraster. Dit ondanks de zorgen van omwonenden die vrezen dat de geiten dan weliswaar beschermd zijn, maar de kans op confrontaties tussen mens en wolf groter worden.

Voor de plaatsing van het hek waren Staatsbosbeheer en Dorpsraad Helenaveen in gesprek om te zoeken naar een oplossing, waarin ook rekening werd gehouden met de vrezen van de bewoners. De spanning liep tijdens een overleg tussen beide partijen in maart van dit jaar echter zo hoog op dat de onderhandelingen volledig vastliepen.

Druppel
Leden van de dorpsraad stapten uit het overleg omdat ze niet meer geloofden dat de natuurbeheerder met een oplossing zou komen, waarin wordt meegedacht met de omwonenden. “We hadden steeds de hoop dat we toch bepaalde zaken onder hun aandacht konden brengen, maar helaas. De druppel die de emmer deed overlopen zijn wel de wolvenrasters geweest”, vertelt Toon Daniëls die namens de dorpsraad opkwam voor een aantal bezorgde bewoners van de Koolweg.

“Je moet er toch niet aan denken dat je kleinkind daar dan rondloopt en iets wordt aangedaan.”

Dorpsraad Helenaveen heeft aan Staatsbosbeheer alternatieven voorgesteld omdat de hekken voor onveilige situaties voor de bewoners zouden kunnen zorgen. “Als een wolf dan niet verder kan dan het raster dat tegen tuinen van omwonenden aan staat, blijven die roofdieren daar hangen en gaan ze misschien wel op zoek naar iets anders te eten, zoals bijvoorbeeld een kat of ander huisdier. Je moet er toch niet aan denken dat je kleinkind daar dan rondloopt en iets wordt aangedaan”, zegt Daniëls.

Vorig jaar werd nog vlakbij een woning aan de Koolweg een geit doodgebeten, door waarschijnlijk een wolf. Zeventien bewoners uit die straat tekenden eerder een petitie tegen de komst van het wolvenraster omdat ze bezorgd zijn over de gevolgen. Maar in maart bleek dat een groot deel van de omwonenden ineens niet meer tegen het lange hek was.

“Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar het lijkt er sterk op dat er door Staatsbosbeheer cadeautjes zijn uitgedeeld om mensen over te halen hun bezwaren in te trekken.”

Volgens Daniëls komt dat door een charmeoffensief van Staatsbosbeheer dat voor een tweedeling onder bewoners van de Koolweg heeft gezorgd: “Daardoor is de ene na de andere bezwaarmaker helemaal omgedraaid. Wat er precies is gebeurd weten we niet, maar het lijkt er sterk op dat er door Staatsbosbeheer cadeautjes zijn uitgedeeld om mensen over te halen hun bezwaren in te trekken.”

Dat de in eerste instantie bezorgde mensen hun mening hebben bijgesteld, moeten ze volgens Toon Daniëls zelf weten: “Iedereen heeft recht op zijn of haar eigen opinie. Het is alleen jammer dat we nu niet meer als collectief sterk staan tegenover de gemeente en Staatsbosbeheer en de kans dat het enorme hek er komt een stuk groter is geworden.”

Leefbaarheid
Volgens Daniëls zijn er nog wel degelijk mensen in Helenaveen die tegen het wolvenraster zijn: “Die zorgen zijn echt niet ineens bij iedereen weg, maar blijkbaar hebben bepaalde mensen iets gekregen waardoor hun bezwaren ineens niets meer voorstellen. Ik hoop dat ze begrijpen dat ze hun hele leven opgescheept zitten met die wolvenrasters en de leefbaarheid van ons dorp onder andere hierdoor verder wordt aangetast.”

Met de aanvraag van Staatsbosbeheer voor een omgevingsvergunning komt de realisatie van het bijna drie kilometer lange hek ondertussen weer een stapje dichterbij. Dat is volgens de natuurbeheerder nodig omdat er vanuit Duitsland steeds meer wolven naar ons land komen, op zoek naar nieuw leefgebied. Op de Veluwe hebben de eerste roedels zich al gevestigd en ook op de Strabrechtse Heide is eerder een wolf gesignaleerd.

“We hebben op dit moment in elk geval geen informatie over een permanent verblijvende wolf in dit gebied.”

In de afgelopen jaren zijn er in de Mariapeel een paar keer waarschijnlijk zwervende wolven actief geweest, waarbij ze verschillende dieren hebben aangevallen. Toch zijn er nog geen aanwijzingen dat de wolf zich permanent in onze regio heeft gevestigd. “We hebben op dit moment in elk geval geen informatie over een permanent verblijvende wolf in dit gebied”, zegt coördinator Glenn Lelieveld van Wolvenmeldpunt.

Het hek van 2.721 meter lang moet langs de Soemeersingel komen staan. Het gaat om een stuk van de Mariapeel op de grens van Limburg en Brabant. Volgens Staatsbosbeheer nog niet vanwege een huidige dreiging, maar als een preventieve maatregel. De kudde Nederlandse Landgeiten die beschermd moet worden door het wolvenraster, wordt voor de begrazing van het gebied ingezet. Staatsbosbeheer is als eigenaar van de dieren volgens de wet verplicht om deze geiten te beschermen tegen roofdieren, waaronder vossen, marters, honden, maar ook wolven.

Wat moet je doen als je een wolf tegenkomt?

  • Het belangrijkste is om flink afstand te houden van het dier als de wolf op je pad komt. Dat geldt overigens ook voor andere dieren, zoals wilde zwijnen of edelherten. Een meter of 50 à 100 is een goede richtlijn.
  • Heb je een hond bij je: houdt de hond aan de lijn en dichtbij. In hondenlosloopgebieden: roep de hond gelijk bij je en lijn de hond (kort) aan. Loop de wolf niet achterna.
  • Voer in het wild levende dieren niet, dus ook geen wolven voeren of lokken.
  • Komt de wolf toch te dichtbij, ren dan niet weg. Maak jezelf groot of maak herrie om ze af te schrikken. Loop desnoods achteruit om meer afstand te nemen.

Lees ook:

Dorpsraad Helenaveen wil niet meer praten over wolvenhekken: ‘Mensen zijn woest’

Staatsbosbeheer wil wolfwerende rasters plaatsen om geiten te beschermen in Mariapeel

Foto’s: gemeente Deurne/Pexels

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen