17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- HelenaveenStaatsbosbeheer wil wolfwerende rasters plaatsen om geiten te beschermen in Mariapeel

Staatsbosbeheer wil wolfwerende rasters plaatsen om geiten te beschermen in Mariapeel

Om de kudde Nederlandse Landgeiten in de Mariapeel te beschermen tegen aanvallen van wolven, wil Staatsbosbeheer een wolfwerend raster plaatsen. Het moet komen staan rondom de weide waar de geiten verblijven als ze drachtig zijn.

Voor de plaatsing van het wolvenraster aan de Limburgse kant heeft Staatsbosbeheer 19 december een omgevingsvergunning aangevraagd bij de gemeente Horst aan de Maas. Voor het plaatsen van een wolfwerend raster aan de Brabantse zijde van de Peel is de organisatie nog in gesprek met de dorpsraad van Helenaveen over de precieze aanpak.

Landgeiten
Staatsbosbeheer heeft een kudde Nederlandse Landgeiten die vrij rondlopen voor de begrazing van het gebied. Voor een eigenaar van schapen of geiten is het volgens de wet verplicht om dit soort dieren te beschermen tegen roofdieren, waaronder vossen, marters, honden, maar ook wolven.

Omdat er in 2021 en onlangs nog een geit dodelijk is verwond door mogelijk een aanval van een wolf en er al meerdere keren zwervende wolven in de Peel zijn waargenomen, wil Staatsbosbeheer nu voorzorgsmaatregelen nemen om de geiten te beschermen. Eerder bleek uit DNA-onderzoek dat de dood van de gevonden geiten aan de Brabantse kant van de Mariapeel niet het werk was van een vos of hond, maar dat de dieren zijn aangevallen door een wolf.

Extra kwetsbaar
Volgens Staatsbosbeheer is de noodzaak voor bescherming nu groter dan normaal. De geiten zijn eens in de twee jaar extra kwetsbaar omdat ze drachtig zijn en in het voorjaar lammeren. In die periode zet Staatsbosbeheer de dieren in het weiland vlak bij de stal in het natuurgebied om ze goed in de gaten te houden en bij te voeren. Dit terrein heeft al een omheining die Staatsbosbeheer nu wolfwerend wil maken.

Foto: Bij12.nl

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen