8.3 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneStart laatste werkseizoen hoogveenherstel in de Groote Peel en Mariapeel

Start laatste werkseizoen hoogveenherstel in de Groote Peel en Mariapeel

De Groote Peel vormt samen met de Deurnsche Peel en de Mariapeel de Peelvenen; een uniek hoogveengebied op de grens van Brabant en Limburg. Na een periode van rust tijdens het broedseizoen zullen de inrichtingswerkzaamheden op 17 juli weer hervat worden in de Mariapeel en de Groote Peel. Doel van het project is het behouden van het hoogveen voor de toekomst. Een vooruitblik op wat er de komende maanden staat te gebeuren. 

Van 15 maart tot 15 juli was de Peel een aantal maanden het domein van de vogels. Rust in de beide Peelvenen vanwege het broedseizoen. Vanaf 17 juli zullen de werkzaamheden hervat worden. Het laatste werkseizoen van de beide projecten gaat dan van start. Beide projecten hebben tot doel om het hoogveen voor de toekomst te behouden. Doen we niks dan gaat het unieke hoogveen verloren. In de inrichtingsmaatregelen draait het om het vasthouden van regenwater zodat het hoogveensysteem zich hersteld.

In de Groote Peel is de nieuwe Eeuwselse Loop gegraven. Aankomend werkseizoen zal deze in gebruik genomen worden en wordt de oude loop gedempt. In totaal worden er 24 km aan kades in het gebied aangelegd of opgehoogd. Tijdens dit werkseizoen moet er nog 8 km worden aangelegd. Ook zullen er 15 km aan vaartjes en sloten afgedicht worden zodat ze geen lekken meer vormen voor het wegsijpelende peelwater. En worden er stuwen geplaatst om tot een regelbaar systeem te komen.

In de Mariapeel concentreren dergelijke hydrologische werkzaamheden zich met name in de Horster Driehoek. In totaal worden er komend werkseizoen nog zo’n 12 km sloten verondiept, 4 km kades aangelegd, 30 dammen in wijken aangebracht en 10 stuwen geplaatst. Er wordt gewerkt vanuit drie depots; het depot aan de Vossenheuvel is nieuw. Tegelijkertijd wordt ook leefgebied voor beschermde soorten, zoals blauwborst, roodborsttapuit, nachtzwaluw en gladde slang verbeterd. Hiervoor worden op 6ha (half) open zonnige plekken gemaakt door houtopslag (gedeeltelijk) te kappen. Er zal op die plekken een gevarieerd landschap met hier en daar een solitaire boom of boomgroep ontstaan. In Mariaveen worden aan de zuidzijde de laatste 75ha van de 300ha trosbosbessen verwijderd. Ook in de Deurnsche Peel worden komend seizoen deze uitheemse struiken op twee locaties verwijderd.

Het komende en laatste werkseizoen loopt van half juli tot half maart 2018 in de Mariapeel. In de Groote Peel is het werk volgens planning eind 2017 klaar. Bent u benieuwd hoe deze ontwikkelingen er in het echt uitzien? Kom dan deze zomer naar de Peelvenen voor een mooie wandeling of een bezoek aan het Buitencentrum de Pelen. Bij het Buitencentrum en langs een aantal bewegwijzerde wandelroutes is informatie te vinden over de werkzaamheden. In de Groote Peel is dit langs de rode route en in de Mariapeel langs de groene route.

In de Peelvenen zijn twee LIFE+ projecten in uitvoering. Beide projecten hebben tot doel om het hoogveensysteem te herstellen. Hiervoor is een jaarrond, stabiel waterpeil nodig. Door de huidige maatregelen wordt het water in de Peel beter vastgehouden en krijgt het hoogveen de kans zich te herstellen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen