13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- DeurneStichting Leergeld Deurne helpt graag nog meer kinderen van arme gezinnen

Stichting Leergeld Deurne helpt graag nog meer kinderen van arme gezinnen

Al tien jaar zet Stichting Leergeld Deurne zich in voor kinderen van gezinnen die het financieel moeilijk hebben. Ze vergoeden kosten, zoals contributie, zodat alle kinderen kunnen meedoen in de maatschappij. In deze tijd zou je verwachten dat juist meer gezinnen gebruikmaken hiervan. Dat is echter niet zo.

De stichting, die wordt gesubsidieerd door de gemeente, heeft afgelopen jaar 368 kinderen geholpen. Het jaar daarvoor waren het er 340, weet coördinator Siska Veldman. “Dat er nu meer mensen in armoede leven dan een paar jaar geleden zien wij niet terug in deze geringe toename. We vermoeden dat dit te maken heeft met de vele tijdelijke maatregelen, zoals het Noodfonds Energie, maar ook met het feit dat mensen die nét boven de minimumgrens leven ons niet kennen.”

Maatwerk
Veldman brengt hier graag verandering in. “Officieel hanteren we een inkomensgrens van 130 procent van het bijstandsniveau. Dankzij giften kunnen wij hier 140 procent van maken. Soms denken mensen dat ze niet in aanmerking komen, maar door toch een aanvraag te doen, kunnen we de situatie per geval bekijken.”

Het hoofddoel van Leergeld Deurne is ervoor te zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen. Dat geldt voor meedraaien op school, bijvoorbeeld door een laptop te vergoeden, maar ook voor buitenschoolse activiteiten, zoals het betalen van contributiegeld.

“Het is natuurlijk niet zo dat we drie hobby’s per kind gaan vergoeden. Maar we vinden wel dat ieder kind moet kunnen sporten en culturele activiteiten, zoals muziekles, moet kunnen ontplooien.”

Lokale samenwerking
In de meeste gevallen verloopt de betaling van die activiteiten via de stichting. Zij heeft afspraken met onder andere sportverenigingen dat de rekening rechtstreeks bij hen komt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de aanschaf van een fiets. Leergeld werkt hiervoor samen met twee Deurnese fietszaken.

“Als mensen liever ergens anders een fiets kopen, kan dat ook, maar dan moeten ze de kosten eerst zelf betalen. Hierna kunnen ze de rekening bij ons indienen”, legt Veldman uit. “Niet iedereen in een financieel benarde positie kan zo’n bedrag voorschieten.”

Naast de hierboven genoemde vergoedingen organiseert de stichting door het jaar heen ook acties voor kinderen die bij haar aangesloten zijn. Zo was er voor de winter een kledingbonnenactie samen met lokale winkeliers en konden kinderen afgelopen zomer gratis muntjes krijgen voor de kermis.

Inloopspreekuur
Deurnenaren die zich afvragen of ze in aanmerking komen voor vergoedingen van Leergeld, kunnen een aanvraag indienen via de website Leergelddeurne.nl. Voor vragen kan men ook terecht op dinsdag tussen 9.00 uur en 11.30 uur tijdens het inloopspreekuur in het gemeentehuis.

Foto’s: Stichting Leergeld Nederland

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen