8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneStichting Taxus Taxi haalt weer snoeisel op voor chemotherapieën

Stichting Taxus Taxi haalt weer snoeisel op voor chemotherapieën

De jaarlijkse inzameling van taxussnoeisel door Stichting Taxus Taxi gaat dinsdag 25 mei weer van start. Het snoeisel van deze haagplant wordt gebruikt voor de productie van Taxol, het basisbestandsdeel van de chemotherapie.

Elk jaar opnieuw worden duizenden chemotherapieën gemaakt van het verzamelde taxussnoeisel. “Afgelopen jaar is er voor ruim 410.000 kilogram taxussnoeisel ingezameld, goed voor ruim 3.700 chemotherapieën”, benadrukt Werner Toonen, die met Taxus Taxi het snoeisel gratis komt ophalen bij mensen. De inzamelingsactie keert sinds 2009 jaarlijks terug.

‘Perfecte omstandigheden’
Voor veel Nederlanders is het slechte weer deze periode een domper. “Maar voor ons juist niet. Met temperaturen tussen de 15 en 20 graden zijn dit de perfecte omstandigheden voor de taxusplant om een groeispurt in te zetten.”

Bruikbaarheid en hoeveelheid
Toonen benadrukt dat de stichting alleen het snoeisel kan gebruiken dat in één jaar op de haag groeit. “Takken en hele planten zijn niet bruikbaar.” Ook de hoeveelheid snoeisel is van belang. “Vanaf een minimale hoeveelheid van 15 kilo halen we het bij mensen thuis op. Kleinere hoeveelheden kunnen zij zelf inleveren bij één van de hiervoor bestemde punten.”

Afspraak inplannen
Wie wil deelnemen aan deze actie, kan 24 uur per dag een afspraak voor het ophalen inplannen via de site van Stichting Taxus Taxi. “Onze voorkeur heeft dat mensen een afspraak laten inplannen zo kort mogelijk nadat zij hun taxushaag hebben gesnoeid. De taxustwijgjes bevatten dan nog de meeste werkzame stof.”

Foto: Merlin Daleman/Stichting Taxus Taxi

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen