Maar al te vaak moeten ze het uitleggen: ‘Nee, we zijn niet van een voetbalclub’ en: ‘We bestaan niet alleen uit oudere mensen’. De Stichting Veteranen Deurne, gestart in 2021, loopt vaak tegen onwetendheid aan over het begrip veteraan. Daar wil het bestuur verandering in brengen.
In Nederland zijn er 102.150 veteranen volgens belangenbehartiger het Veteranen Platform. Hiervan wonen er 172 in de gemeente Deurne. Toch zijn de (oud-) militairen die op uitzending zijn geweest nauwelijks bekend bij het publiek, merken Henk Frerichs en Kees Sleegers van de Stichting Veteranen Deurne.
Wat is een veteraan
“Veel mensen denken dat veteranen ouderen zijn, maar dat hoeft helemaal niet”, legt voorzitter Frerichs uit. “Er zijn jongeren van 21 jaar die uitgezonden zijn geweest en dus ook eronder vallen. Het gaat om alle Nederlanders die ons land dienden in een oorlogs- of vredesmissie.”
Een middel om meer bewustwording te creëren, is een plaatselijke veteranendag. Hiervoor ijvert de stichting al jaren bij de gemeente Deurne. Secretaris Sleegers: “We willen kenbaar maken dat we er zijn en dat we ons hebben ingezet voor de vrede. Daarom moet zo’n dag ook leuk zijn voor burgers, niet alleen voor oudgedienden.”
Witte Anjer perkje
De stichting is nog volop in gesprek hierover. Er staat al wel iets anders op stapel dat bijdraagt aan haar doel. In het toekomstige park, dat onderdeel uitmaakt van de wandelroute Tuinpad van mijn Vader, komt een Witte Anjer perkje. De bloem staat symbool voor erkenning en waardering van alle veteranen.
“Dat is een stap in de goede richting”, onderkent Sleegers. “We zijn blij dat dit is toegezegd. De plek is mooi centraal tussen de Hogeweg en het Wiegersbos. We verwachten dat er veel mensen langs zullen lopen als de wandelroute straks klaar is.”
Veteranencafé
Behalve openbare evenementen organiseert de stichting ook activiteiten die alleen voor veteranen en hun partners zijn, zoals het Veteranencafé. Dat is een tweemaandelijkse bijeenkomst op zaterdagmiddag in het Hofke van Marijke. Onder andere Hans van Griensven, voorzitter van het landelijke Veteranen platform, deed daar al eens een woordje.
Bij deze bijeenkomsten is geregeld iemand aanwezig uit de nuldelijnsondersteuning. Dit zijn vrijwilligers, vaak ook veteranen, die een luisterend oor bieden of advies geven als iemand er mentaal doorheen zit. Zij kennen de mogelijkheden die er zijn om hiervoor gespecialiseerde zorg te krijgen.
Meer activiteiten
De oudgedienden hebben nog meer ideeën om veteranen voor het voetlicht te brengen. “Activiteiten rondom de bevrijding zijn bij uitstek geschikt om ons aan te verbinden. Vorig jaar waren we bijvoorbeeld aanwezig bij de ceremonie van het Vrijheidsvuur de Peel. In Helmond hielden ze dit jaar op 5 mei een vrijheidsbrunch, zo iets zou hier ook kunnen”, oppert Frerichs.
“Het aantal veteranen groeit hard”, besluit Sleegers. “Daarom is het van belang dat we onze bekendheid vergroten. Als burgers ons niet kennen, dan is er ook geen begrip.”
Veteranen uit Deurne en omgeving die willen deelnemen aan bijeenkomsten of om een andere reden contact willen, kunnen dit doen via veteranendeurne.nl.