23.1 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneStraten kleuren oranje; Deurne klaar voor eerste EK-wedstrijd Nederlands elftal

Straten kleuren oranje; Deurne klaar voor eerste EK-wedstrijd Nederlands elftal

Op verschillende plaatsen in de regio Deurne is de Oranje-koorts al duidelijk te zien. Net zoals tijdens het WK in 2022 hebben de bewoners van appartementencomplex Oranjehof aan de Europastraat het gebouw weer voorzien van vele oranje vlaggetjes en andere attributen om het Nederlands elftal te steunen. Ook de bewoners van de appartementencomplexen Amici en Fortuna aan de Albert Schweitzerstraat in Deurne hebben de ruimtes in hun gebouwen al in Oranjesfeer gebracht.

Veel horecagelegenheden in Deurne zijn zelfs omgebouwd tot Oranje-arena’s met grote beeldschermen binnen en buiten en speciale acties rond het EK. Verder staat er zondagmiddag een groot beeldscherm opgesteld in Wijkcentrum De Heiakker aan de Meent 3 waar gezamenlijk naar het voetbalduel kan worden gekeken.

Goede herinneringen
Om 15.00 uur speelt Oranje de eerste wedstrijd in de poule tegen Polen in het Volksparkstadion in Hamburg. Een plek waar het Nederlands elftal goede herinneringen aan heeft, want hier werd tijdens het EK van 1988 de halve finale tussen Nederland en gastland Duitsland gewonnen. In die wedstrijd wist Marco van Basten met de beslissende 1-2 Oranje naar de finale van het EK te brengen. Onder leiding van Rinus Michels behaalde het Nederlands elftal vervolgens haar eerste Europese titel.

Ondertussen staat de politie van Hamburg op dit moment op scherp voor de wedstrijd van Nederland tegen Polen. Het duel in het stadion met 57.000 plaatsen wordt gezien als risicowedstrijd vanwege de 30.000 Nederlandse supporters die in Hamburg worden verwacht en de 200.000 Polen die in de stad wonen. Daarnaast is de verwachting dat ook nog eens vele duizenden fans vanuit Polen naar de Duitse havenstad zullen trekken voor de wedstrijd.

Blessures
Zowel het Nederlandse als Poolse team moet het stellen zonder een aantal sterspelers. Bij Oranje zijn middenvelders Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners geblesseerd en bij de Polen ontbreken Arkadiusz Milik en Robert Lewandowski wegens een blessure.

Wat betreft de opstelling die bondscoach Ronald Koeman in gedachten heeft, is nog weinig bekend. Grote vraag is wie er naast Virgil van Dijk komt te staan en hoe het middenveld eruit komt te zien. Ook de keuze van de rechtsbacks kan bepalend zijn voor Oranje. Als aanvaller zal in elk geval veel aandacht uitgaan naar Memphis Depay.

Uitgelekt
De Poolse opstelling is ondertussen al wel uitgelekt. Het komt niet als een verrassing dat het doel wordt bewaakt door Juventus-keeper Wojciech Szczesny. Verder wordt een vijfmansverdediging verwacht, bestaande uit in elk geval Jan Bednarek die speelt bij Southampton en Jakub Kiwior van Arsenal. Pawel Dawidowicz van Hellas Verona zou de derde kunnen zijn in het centrum van de Poolse verdediging, maar omdat hij nog niet helemaal fit zou zijn, is Gikiewicz Bartosz Salamon van Frosinone ook een optie. Op de flanken wordt het drietal ondersteund door Przemyslaw Frankowski van RC Lens en AS Roma-speler Nicola Zalewski.

Verder staan op het middenveld: Piotr Zielinski  van Napoli, Bartosz Slisz van Atlanta United en Jakub Moder van Brighton & Hove Albion. Het ontbreken van Lewandowski en Milik wordt waarschijnlijk opgelost door Sebastian Szymanski een aanvallende rol te geven naast Karol Swiderski van Hellas Verona of ex-AC Milan-speler Krzysztof Piatek.

Lees ook: Eerst aflevering Over de Zijlijn met vooruitblik Nederland-Polen en alles over het EK 2024

Foto’s: Bergopwaarts/Robin Senders

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen