20.9 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneTafelgesprekken in Koolhof Deurne moeten taalbarrière verminderen voor anderstalige wijkbewoners

Tafelgesprekken in Koolhof Deurne moeten taalbarrière verminderen voor anderstalige wijkbewoners

In Nederland komen steeds meer mensen wonen die die hun geboorteland vanwege oorlog en geweld zijn ontvlucht. Alleen in de Deurnese wijk Koolhof hebben de ruim 4.000 inwoners al meer dan vijftig verschillende nationaliteiten.

Als je de Nederlandse taal niet spreekt, kan het best moeilijk zijn om hier in een vreemd land een nieuwe toekomst op te bouwen. Daarom houdt een team van vrijwilligers zogenoemde tafelgesprekken in de Deunese wijk waarbij anderstalige en Nederlandstalige wijkbewoners met elkaar in gesprek gaan.

Moedertaal
Het doorbreken van de taalbarrière is belangrijk volgens Leo van Rijt. Hij is één van de vrijwilligers achter het initiatief in de Koolhof. Alleen een basiscursus Nederlands is volgens hem niet genoeg. “Nederlands praten is niet gemakkelijk voor ieder die niet met het Nederlands als moedertaal is opgegroeid. Desondanks een noodzakelijke investering voor anderstaligen die in Nederland woonachtig zijn. Dat lukt enkel als deze het Nederlands dagelijks blijven gebruiken. Als dat niet gebeurt is het waarschijnlijk dat het Nederlands na het volgen van de taalcursus weer snel achteruitgaat”, zegt Van Rijt.

Kletsen
Om nieuwe wijkbewoners de kans te geven om het Nederlands te verbeteren en op peil te houden, houdt de wijkraad sinds kort de Koolhof tafelgesprekken. “Kletsen in kleine groepen over wat ons dagelijks bezig houdt  onder het genot van een kopje koffie of thee. Inmiddels hebben de eerste tafelgesprekken plaatsgevonden onder begeleiding van een gastvrouw en twee gastheren’, legt Van Rijt uit. De tafelgesprekken zijn gratis toegankelijk en vinden elke maandagochtend plaats van 10.00 tot 11.30 in buurthuis de Vlieger aan de Schelde 1 in Deurne.

Buurtgenoten
De wijkraad wil graag in contact komen met nog meer anderstalige buurtgenoten. Leo van Rijt legt uit dat iedereen kan helpen om deze mensen te bereiken: “Ken je mensen in je omgeving waarvan je verwacht dat zij graag beter Nederlands willen leren spreken? Mensen die kennis willen maken met Nederlandse buurtgenoten en met hen over dagelijkse dingen willen praten? Neem dan contact op met de wijkraad.” Hiervoor kun een email sturen naar info@koolhofdeurne.nl.

Gastvrouw
Ook wordt er nog gezocht naar vrijwilligers die mee willen helpen met de tafelgesprekken.Voor het mogelijk maken van twee teams zijn wij nog op zoek naar een enthousiaste, in de Koolhof woonachtige gastvrouw. Een Nederlandstalige vrijwilliger die nog één van de teams op de maandagmorgen wil versterken. Beide teams kunnen dan afwisselend om de week de tafelgesprekken begeleiden”, legt Van Rijt uit. Geïnteresseerden kunnen een bericht sturen naar info@koolhofdeurne.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen