TEJO Deurne bestaat op zondag 17 maart tweeëneenhalf jaar. Om dit te vieren opent het inloophuis voor jongeren op deze dag haar deuren. Bezoekers kunnen dan zien wat het TEJO-huis is en allemaal doet. De medewerkers hopen zo nog meer bekendheid te krijgen voor het initiatief en willen op deze manier ook de drempel om binnen te lopen nog verder verlagen.
TEJO Deurne opende haar deuren 2021 om jongeren van 10 tot 20 jaar een luisterend oor te bieden. Ze kunnen tijdens de openingstijden zonder afspraak langskomen in het TEJO-huis aan de Ferdinand Bolstraat, maar kunnen ook een afspraak maken als ze dat liever willen. Het idee is dat jongeren met allerlei soorten zorgen een onbevooroordeelde gesprekspartner vinden. Soms is één bezoek genoeg, soms komen ze vaker terug. Dat bepalen de jongeren zelf.
Goede aanvulling
In Deurne past het TEJO-Huis volgens coördinator Lènemie van Dinter goed als aanvulling op de bestaande reguliere hulpverlening. “De ene keer ondersteunen we jongeren voorliggend aan de normale jeugdzorg. De andere keer helpen we hen bij de overbrugging in verband met wachtlijsten bij andere hulpverleners. Natuurlijk wordt er ook preventief gewerkt. Dat past goed dan weer goed bij de visie van de Deurnese politiek.”
Bij TEJO zelf zijn er geen wachtlijsten en kunnen de jongeren anoniem blijven. Van Dinter legt uit dat de hulp vrijblijvend is en dat er bewust niet met dossiers wordt gewerkt. “We denken dat het voor jongeren toch spannend is om de stap te zetten om hulp te vragen, dit kan zijn uit schaamte of omdat ze denken dat hun zorgen die spelen misschien niet belangrijk genoeg zijn”, zegt Lènemie van Dinter.
Drempel
Volgens de coördinator is het voor veel jongeren nog altijd een drempel om hulp te vragen. “Dit merken we ook aan degenen die ons wel weten te vinden”, aldus Van Dinter. “Meestal komen zij bij ons na app-, of mailcontact, wat natuurlijk ook prima is. Van de directe inloopmogelijkheid wordt door jongeren nog minder gebruik gemaakt. Terwijl de kracht van het TEJO-huis juist is dat binnenlopen ook betekent dat je vrijwel direct in gesprek kunt gaan met een professionele vrijwilliger.”
Een andere hindernis is volgens Lènemie van Dinter het feit dat jongeren niet bekend zijn met wat TEJO precies is, wie ze aantreffen en wat de werkwijze is. “Vandaar ook het belang van ons open huis. Als veel mensen het TEJO-huis kennen en er eens binnen zijn geweest, is de kans groter dat jongeren er over horen.”
Daarnaast ontvangen de medewerkers van TEJO bijvoorbeeld schoolklassen om de leerlingen voor te lichten en op die manier de drempel te verlagen. Ook zijn er samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld sportclubs en wordt er voortdurend gezocht naar nieuwe manieren om aan te sluiten bij de vragen en zorgen die leven onder jongeren.
Trots
“We zijn blij dat al meer dan honderd jongeren de weg naar het TEJO-huis hebben gevonden en we hen een luisterend oor hebben kunnen bieden. De gesprekken geven de jongeren energie en een steuntje in de rug”, aldus van Dinter. “We zijn er trots op dat we van de jongeren positieve reacties krijgen. Natuurlijk zijn we dat ook op onze vijftig vrijwilligers die het TEJO-huis draaiende houden. Hierdoor kunnen we vaak geopend zijn en hebben we een mooi netwerk opgebouwd.”
In de toekomst wil TEJO Deurne nog meer jongeren en hun ouders bereiken en ondersteunen. “Hiervoor willen nog breder samen gaan werken met verschillende organisaties, zodat we het TEJO-huis en onze kennis verder kunnen ontwikkelen om nog meer jongeren van dienst te zijn”, sluit Van Dinter af.
Foto: archief DMG