16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneTheatershow Beyond The Frame: dans met een boodschap

Theatershow Beyond The Frame: dans met een boodschap

Het was niet ‘zomaar’ een avondje entertainment dat danscoach Enya Kwerreveld het publiek in Cultuurcentrum Deurne zaterdag voorschotelde. Er zat ook een onderliggende boodschap in Beyond The Frame. De eerste voorstelling van de Deurnese dansstudio met de nieuwe naam District 98 opende ogen én zorgde voor plezier.

Het plezier is niet alleen zichtbaar bij het publiek, dat elk stuk met applaus en gejoel beloont, maar ook bij de meiden en jongens die optreden. Zo spatten de energie en vrolijkheid ervan af in ‘Lang leve The Life’ en ‘The Groove’. Het feest barst echt los met ‘Let’s Get Loud’ van Jennifer Lopez. Met een mix van salsa, hip hop en breakdance, laat Enya zien dat ze zich niet tot één stijl beperkt.

Durf jezelf te zijn
Dat is ook waar deze show over gaat; je niet in een hokje laten stoppen, maar buiten de gebaande paden gaan. Durf jezelf te zijn, is wat de coach haar leerlingen ook bijbrengt. Britt van der Zwaan volgt al zo’n zes jaar les bij de Deurnese. “Ik heb geleerd dat ik mag tonen wat ik voel en denk. Daar zitten goeie en slechte momenten bij. Die mogen er allemaal zijn.”

De zestienjarige Djena van den Heuvel is sinds de voorbereidingen van de show gaan nadenken over het perfecte plaatje dat iedereen van zichzelf laat zien op social media. “Op internet lijkt het de realiteit, maar dat is het natuurlijk niet.”

Altijd maar die telefoon
In verschillende dansstukken komt dit thema tot uiting. In ‘Wake Up’ danst Enya zelf samen met Aniek de Vries. De een probeert de ander los te krijgen van het eeuwige gestaar op haar mobieltje. “Het zijn niet alleen jongeren die constant op hun telefoon zitten, maar ook volwassenen”, zegt Djena. Ze maakte zelf, samen met Jedi Hullegie, een choreografie op ‘Papaoutai’ om dit aan te kaarten.

Ook indrukwekkend is ‘Beautiful scars’ dat gechoreografeerd is door leerlinge Evy Munsters. Het gaat over dat je mooi bent, zoals je bent, zonder filters. In ‘Unplugged’ zien we een meisje dat worstelt om haar draai te vinden in de maatschappij. ‘Formidable’ zet je aan het denken over hoe sommige mensen omgaan met kwetsbare doelgroepen.

Kweekvijver voor talent
Dat er veel talent komt uit de kweekvijver van District 98 is bekend. Vanavond ontbreekt uiteraard de groep Colorful Movement niet. De dansers schitteren nog een keer met hun optreden uit het tv-programma Holland’s got Talent. Nieuw is Joey Kaag. Hij begon pas een half jaar geleden met dansen en werd prompt tweede op het EK. In de show vormt hij een aansprekend trio met zijn broers Howen en Dani die muziek maken.

Elevate, het oudste team van de dansschool, laat zien waarom ze zich gekwalificeerd hebben voor zowel de Europese als Wereld kampioenschappen. De eerder genoemde Aniek de Vries, wereldkampioen van 2023, maakte speciaal voor deze show haar eigen groepschoreografie. Samen met haar maatje Nick Damen treedt ze ook op in het stuk ‘Evolution’.

Jong bloed staat al klaar om hun plekje in de danswereld te veroveren. De jongste leerlingen laten zich van hun creatieve kant zien in ‘Pico Bello’. Als er eentje omhoog springt, terwijl de rest omlaag gaat, stijgt het schattigheidsgehalte nog verder. In een mash-up van Michael Jackson songs tonen ze hun gevoel voor show en entertainment.

Visitekaartje
Tot slot, in ‘This is what I mean’, geeft de Deurnese danscoach nog even haar visitekaartje af. De bivakmutsen die de dansers dragen, zorgen voor een sinistere sfeer. Het gaat dan ook over gevaren die je niet direct ziet. De choreografie is superstrak en synchroon, zoals het publiek inmiddels gewend is.

 

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen