16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- HelenaveenHelenaveen wil 100ste geboortejaar Jules de Corte vieren met concert door groot...

Helenaveen wil 100ste geboortejaar Jules de Corte vieren met concert door groot gelegenheidskoor

Een concert door een groot gelegenheidskoor bestaande uit Helenaveners, oud-dorpsbewoners en anderen die een band hebben met Helenaveen; dat is wat de leden van een werkgroep voor ogen hebben voor het eindspektakel van de viering van het honderdste geboortejaar van Jules de Corte.

Eind maart zou hij 100 jaar zijn geworden als hij nog had geleefd. Om de dichter en musicus te eren heeft een aantal Helenaveners dit jaar drie evenementen georganiseerd rondom De Corte en zijn werk. In april werd gestart met een optreden van de band Ernst de Corte & Consorten, op zaterdag 28 september vindt er een klokkenfeest plaats en als klap op de vuurpijl komt er op zaterdag 9 november een bijzondere muzikale ode aan Jules de Corte door een groot gelegenheidskoor, in samenwerking met een aantal Helenaveense (muziek)verenigingen.

Zangprofessional
De bedoeling is dat dorpsbewoners samen de muziek van Jules de Corte gaan zingen. Iedereen mag deelnemen, zolang je maar een binding met Helenaveen hebt door er bijvoorbeeld woonachtig te zijn of te zijn geweest. Ook mensen die lid zijn van een Helenaveense vereniging of werkzaam zijn bij een bedrijf in het dorp kunnen meezingen.

Om er voor te zorgen dat het gelegenheidskoor goed voor de dag komt, is de hulp ingeroepen van zangprofessional Carolien van der Hulst die de zangers en zangeressen gaat begeleiden. De deelnemers gaan zich voorbereiden tijdens zes repetities. Deze vinden plaats op donderdagen van 20.00 tot 22.00 uur in dorpscentrum De Gouden Helm in Helenaveen. Er wordt geoefend op 22 augustus, 5 en 19 september en 3, 17 en 31 oktober. Op donderdag 7 is de generale repetitie, waarna dan op zaterdag 9 november en mogelijk ook op vrijdag 8 november de uitvoering plaatsvindt in De Gouden Helm.

‘Zingen is te leren’
Ervaring met zingen is volgens de leden van de werkgroep niet nodig, dat is volgens hen te leren: “Het liefst zien we zo veel mogelijk dorpsbewoners uit Helenaveen deze stap zetten. Hoe mooi zou het zijn als er een koor van formaat kan staan.”

Het repertoire bestaat natuurlijk volledig uit werken van Jules de Corte die hij grotendeels in zijn woning aan de Geldersestaat 9 in Helenaveen schreef. In elk geval staan op het programma: ‘Ik zou wel eens willen weten’, ‘Als je overmorgen oud bent’, Lieve kleine dingen en het Helenaveens volkslied: ‘Helenaveen, dorpje uit de turf geboren’.

Aanmelden voor het gelegenheidskoor kan tot 15 augustus door een email te sturen naar julesdecorte100jaar@outlook.com. Deelname aan het muzikale project kost 25 euro, waarmee een tegemoetkoming voor de lessen wordt bekostigd. Consumpties tijdens de repetities en de uitvoering zijn voor eigen rekening.

Kerkorganist
Jules de Corte woonde lange tijd in Helenaveen samen met zijn tweede vrouw Thea. De dichter en musicus was op zondag in het dorp kerkorganist. Hij begeleidde in Helenaveen de Nederlands-Hervormde gemeente in de gemeentezang op een Ruijf-harmonium dat tegenwoordig in het Harmonium Museum Nederland in Barger-Compascuum staat.

Het carillon dat op het veld voor de kerk staat en dat hij als beiaardier bespeelde bij de onthulling ervan, is destijds voorgoed met hem verbonden door een plaquette met de tekst: ‘In de oude toren zingt het carillon. Van alle dagen regen, van alle dagen zon. Ik wou dat ik zijn liedje altijd verder zingen kon.’

De Corte werd bekroond met onder meer de Visser Neerlandia-prijs, de Louis Davids-prijs, een Gouden Harp en een Edison. Hij was lid van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Internationaal werd het werk van De Corte onder meer vertolkt door Bruce Low en Rudi Carrell (Duits), Alice Babs (Zweeds), Philippe Elan (Frans), Jannie du Toit en Coenie de Villiers (Afrikaans) en James Last (instrumentaal).

Foto’s: Jack de Nijs – Nationaal Archief/DeurneWiki – Collectie mevrouw De Corte-Dekker

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen