16.6 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneTienduizend Drentse duiven in Deurne losgelaten

Tienduizend Drentse duiven in Deurne losgelaten

Aan de rand van Deurne werden vrijdag 21 juni ongeveer tienduizend duiven losgelaten. Het gaat om duiven van postduivenverenigingen uit Drenthe.

Een hele vrachtwagen vol vogels werd naar Deurne gereden om ze hier terug te laten vliegen naar hun eigenaren in Zuidoost-Drenthe. Een vlucht van zo’n 127 kilometer door de lucht, waar de duiven een paar uur over doen. De bestuurder van de vrachtwagen, Henk Slot, doet er wat langer over om weer terug te komen in zijn woonplaats. Hij vertelt in een interview met RTV Drenthe: “Ik ben helaas niet thuis dus ik kan ze niet binnenhalen. Soms komen ze er echt als een speer aan. Dat is gewoon heel mooi om te zien, een kick zeg maar.”

Punten

De duiventransporteur en duivenmelker haalt bij elke postduivenvereniging in Zuidoost-Drenthe kisten vol duiven op. De vogels zijn allemaal van de leden van die clubs. Henk Slot rijdt daarna met de beesten naar een bepaalde plaats en afgelopen week was dat Deurne. Hier worden de duiven vrijgelaten en die vliegen dan zo snel mogelijk naar huis. Hoe eerder de duif thuis is, hoe meer punten voor de eigenaar.

Navigatie

Voor de duiven is het belangrijk dat ze goed zicht hebben zodat ze zich goed kunnen oriënteren vanaf de losplaats. Wanneer de duiven zijn losgelaten, gaan ze rondjes draaien en op een gegeven moment weten ze waar ze naartoe moeten. Ze weten dan precies hoe ze de weg naar huis moeten vinden alsof ze een ingebouwde navigatie hebben.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen