23 C
Deurne
woensdag 17 juli 2024
Home- DeurneTijdelijk lager waterpeil in Peelregio door werkzaamheden stuw Katsberg

Tijdelijk lager waterpeil in Peelregio door werkzaamheden stuw Katsberg

Het waterpeil in het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal kan vanaf 16 januari lager liggen door werkzaamheden van waterschap Limburg aan de stuw Katsberg bij de Noordervaart onder Meijel.

De laatste jaren is er tijdens droge periodes te weinig water in de Peelregio. Daarom wordt er water vanuit de Noordervaart via het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peelkanaal over de Peel verdeeld. Langs deze kanalen liggen meerdere inlaatpunten waar het water verder het gebied in kan stromen. Stuw Katsberg ligt bij de instroom vanuit de Noordervaart naar het Kanaal van Deurne en moet nu vernieuwd worden. Waterschap Limburg verwacht dat de aanvoer van het water vanweg de werkzaamheden tijdelijk van 3000 liter per seconde naar 1000 liter per seconde moet worden teruggebracht.

Klepstuw
Om het watersysteem goed te beheren en water te kunnen sturen, vervangt waterschap Limburg de oude stuw Katsberg door een nieuwe klepstuw. Deze wordt ook op afstand bestuurbaar gemaakt, zodat het waterpeil in de toekomst nauwkeurig in gaten gehouden kan worden. Om de stuw te kunnen vervangen, zal de aanvoer in de watergang tijdens de werkzaamheden lager zijn. Dit komt doordat het water om de stuw Katsberg heen geleid moet worden met een hevelconstructie.

Project Peelkanalen
De werkzaamheden aan de stuw Katsberg zullen waarschijnlijk zes weken in beslagnemen en zijn onderdeel van het project Peelkanalen. Dit is een onderdeel van het Waterakkoord Peelkanalen (2021) en een onderliggende samenwerkingsovereenkomst tussen waterschap Limburg en waterschap Aa en Maas om het Kanaal van Deurne, de Helenavaart en het Peel- of Defensiekanaal op orde te brengen.

Wateraanvoer vergroten
Dit is nodig om de wateraanvoer voor de Peelregio in de toekomst structureel te vergroten. Een groot deel van de uitvoeringswerkzaamheden zijn inmiddels afgerond. De werkzaamheden aan het Peelkanaal en de werkzaamheden aan de verdeelwerken zijn op dit moment nog in uitvoering.

Foto: waterschap Limburg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen