20.9 C
Deurne
maandag 7 juli 2025
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneToch geen fietstunnel onder N270 bij Binderendreef, wel inhaalverbod vanaf eind dit...

Toch geen fietstunnel onder N270 bij Binderendreef, wel inhaalverbod vanaf eind dit jaar voor meer veiligheid

Om de N270 veiliger te maken, gaat er op het stuk tussen Deurne en de Raktseweg vanaf eind dit jaar een inhaalverbod gelden. Het plan voor een fietstunnel onder de weg door bij de Binderendreef in Deurne gaat niet door vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Dit meldt de provincie Noord-Brabant. Ook blijft de eigen afslag vanuit Helmond naar het Esso-tankstation behouden.

Voor het traject tussen Deurne en Helmond is in 2021 een studie gestart om de veiligheid, doorstroming en leefbaarheid op en langs de weg te verbeteren. De provincie en gemeentes Deurne en Helmond hebben nu knopen doorgehakt over hoe dat precies moet gaan gebeuren.

Inhaalverbod
Omdat de uitvoering van de plannen op zijn vroegst pas in 2028 kan beginnen, hadden omwonenden gevraagd of het gedeelte door het Zandbos niet eerder veilig gemaakt kon worden met een inhaalverbod. “Inmiddels is hierover een verkeersbesluit genomen en staat de uitvoering gepland voor het laatste kwartaal van 2025”, meldt de provincie. Het gedeelte van de N270 krijgt dan een doorgetrokken witte streep om het inhaalverbod aan te geven.

Het plan voor een fietstunnel in noord-zuid richting onder de N270 ter hoogte van de Binderendreef is ondertussen definitief van tafel. De variant is volgens de provincie uitgebreid onderzocht, maar krijgt uiteindelijk niet de voorkeur: “Vooral vanwege de hoge kosten ziet de gemeente Deurne hier vanaf. De gelijkvloerse kruising voor fietsers en voetgangers blijft daarmee bestaan.”

Zandbos beter bereikbaar
De huidige T-splitsing van de Helmondsingel en de Binderendreef wordt uitgebreid tot een kruispunt, met een afslag naar de Strijpsebaan. “Met het maken van deze vierde poot kan landbouwverkeer in de noord-zuidrichting omgeleid worden via de Schalkertweg, de Strijpsebaan en de Binderendreef en zo geweerd worden uit het centrum van Deurne. Ook wordt het Zandbos beter bereikbaar voor autoverkeer”, zegt de provincie.

De toekomstige kruising moet op termijn ook als toegangsweg gaan dienen voor de zogeheten PDV-locatie voor perifere detailhandelsvestigingen. Dit zijn winkels die moeilijk inpasbaar zijn in bestaande winkelgebieden omdat ze veel ruimte innemen, goed bereikbaar willen zijn en veel bevoorrading nodig hebben. De bedoeling is dat ook de winkels van Praxis en Welkoop hier naartoe verhuizen om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe wijk De Groene Heerlijkheid.

Fietspad in twee richtingen
Door de realisatie van de kruising is er geen ruimte meer voor een fietspad aan de zuidzijde van de N270 tussen de Dubloen en Bakelseweg. Eerst werd nog gekeken naar een alternatieve fietsroute over het Schommerveld, maar gemeente Deurne heeft gevraagd deze te vervangen door een fietspad aan de noordzijde in twee richtingen.

De keuze voor deze oplossing is volgens de provincie een logisch vervolg op het twee-richtingen-fietspad vanuit uit Helmond vanaf de Raktseweg. Daarnaast zorgt deze optie ervoor dat de toekomstige detailhandel-locatie vanuit twee richtingen per fiets bereikbaar maakt. “Afgelopen periode heeft onderzoek aangetoond dat deze wens haalbaar is”, meldt de provincie. Die is samen met de gemeente Deurne hiervoor al in gesprek met de grondeigenaren.

Tankstation
Verder is besloten dat de eigen inrit naar het Esso-tankstation blijft bestaan. Automobilisten kunnen in de toekomst vanuit Helmond net als nu vanaf de N270 de benzinepomp bereiken. Wel verandert de route naar het tankstation voor verkeer uit de richting Venray en via de Binderendreef. Die gaat in de toekomst lopen via de rotonde Binderendreef en het aanliggende bedrijfsterrein.

In het najaar worden het ontwerp-projectbesluit en de milieueffectrapportage (MER) ter inzage gelegd en kunnen betrokkenen eventueel zienswijzen indienen. De verwachting is dat Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant in het derde kwartaal het projectbesluit kan vaststellen. In 2027 wordt vervolgens de contractvorming en aanbesteding geregeld, waarna in 2028 kan worden gestart met de uitvoering van het plan.

Foto: TAUW

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen