12.9 C
Deurne
vrijdag 22 september 2023
Home- DeurneToch ruimte voor nieuwe grootverbruikers op elektriciteitsnet in Brabant

Toch ruimte voor nieuwe grootverbruikers op elektriciteitsnet in Brabant

Het hoogspanningsnet in Noord-Brabant en Limburg kan volgens onderzoek van netbeheerder TenneT vanaf december intensiever worden benut. Hierdoor kunnen ook grootverbruikers in Brabant toch een aansluiting krijgen en kan een aantal wind- en zonneparken worden aangesloten.

Om de capaciteit op het net te structureel vergroten, investeert TenneT de komende tien jaar circa twee miljard euro in beide provincies. Hiervoor wordt de capaciteit op sommige plekken verdrievoudigd. Enexis trekt de komende tien jaar 2,8 miljard euro uit om haar netten gereed te maken voor het energiesysteem van de toekomst. Hiervoor worden bijna alle zestig stations verzwaard en vijf nieuwe hoogspannings- en middenspanningsstations gebouwd.

Laadpalen en warmtepompen
In juni maakte de landelijk netbeheerder TenneT nog bekend dat het elektriciteitsnetwerk in Noord-Brabant en in Limburg vol zat en dat nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers voorlopig niet meer mogelijk waren. Oorzaak zou liggen in een grote toename van aanvragen door grote industriële partijen om te elektrificeren en producenten van batterijen en duurzame energie. Ook de groei van het aantal laadpalen en warmtepompen zou een rol spelen bij de overbelasting van het netwerk.

Extra ruimte
Hierdoor zouden grootverbruikers elektriciteit zowel bij afname als opwekking niet meer kunnen transporteren en konden bestaande bedrijven hun aansluiting niet meer verzwaren voor bijvoorbeeld verduurzamingsplannen. Omdat TenneT nu het zogeheten ‘congestiemanagement’ toe gaat passen, komt er ongeveer 1700 megawatt aan extra ruimte op het netwerk beschikbaar. Dat is vergelijkbaar negen keer het vermogen van een stad als Eindhoven.

Zonneparken en windmolens
Voor bedrijven die een aansluiting willen of hun aansluiting willen verzwaren, komt er in totaal 722 megawatt beschikbaar. Hiermee kunnen TenneT en de regionale netbeheerder Enexis in vrijwel alle gevallen grootverbruikers aansluiten die op een wacht- of interesselijst staan. Voor de aanvragers van zonneparken en windmolens komt er 960 megawatt aan extra capaciteit bij.

Onderzoek in Deurne
Naar aanleiding van de problemen die TenneT in juni bekendmaakte is de gemeente onderzoek gestart over wat de gevolgen zullen zijn in Deurne. Met een enquête moeten de nieuwe stroomaanvragen van grootverbruikers in beeld worden gebracht. Deurnese ondernemers kunnen via een invulformulier op de website van de gemeente hun plannen toelichten. “Gemeente Deurne beseft dat dit veel gevolgen heeft voor bedrijven, maatschappelijk vastgoed en andere grootverbruikers met toekomstige (ver)bouwplannen. Het is daarom van belang om goed inzicht te krijgen in deze projecten”, geeft de gemeente aan.

Taskforce
De gemeente Deurne geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor deze problematiek ligt bij Tennet. De provincies Noord-Brabant en Limburg en de Rijksoverheid zijn aanspreekpunt voor Tennet. Zij hebben een taskforce opgezet om gezamenlijk naar nog andere mogelijke oplossingen te kijken. Lokaal gezien in Deurne is het volgens wethouder Tom Oomen belangrijk om in de toekomst de ontwikkelingen zo in te richten dat het elektriciteitsnet zoveel mogelijk of zelfs geheel wordt ontlast.

Drukke momenten
Het onderzoek dat TenneT afgelopen maanden heeft gedaan, richt zich ook op het ontlasten van het hoogspanningsnet. Met het zogenoemde ‘congestiemanagement’ wordt aan gebruikers van het net gevraagd om tegen een vergoeding op drukke momenten het net te ontlasten, zodat er ruimte ontstaat voor nieuwe aansluitingen. Met dit systeem zou er volgens het onderzoek van TenneT extra ruimte komen in zowel Brabant als Limburg voor grootverbruikers en voor producenten van duurzame energie. Naar verwachting kan in december met het nieuwe systeem gewerkt worden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen