25.9 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneToekomst gevaarlijk smalle fietspad Leegveld nog steeds onduidelijk

Toekomst gevaarlijk smalle fietspad Leegveld nog steeds onduidelijk

Hoe de toekomst er uit gaat zien van het nieuwe verharde fietspad aan het Leegveld in Deurne is nog steeds onduidelijk. Verschillende omwonenden vinden het verharde pad te smal en vrezen dat hierdoor gevaarlijke situaties zullen ontstaan. De renovatie van het fietspad heeft inmiddels meer raadsvragen opgeleverd dan fietsers die er gebruik van maken.

Onder meer Riny van Leeuwen-Berkvens van Onafhankelijke Groep Deurne (voorheen CDA) en Transparant Deurne willen opheldering over hoe het nu zit met het fietspad. “Daar hebben we in november al raadsvragen over gesteld. Die zijn nog altijd niet beantwoord”, zegt Joan van Rixtel van Transparant Deurne.

Halsbrekende toeren
Van Leeuwen-Berkvens wil weten waarom de breedte van het pad na de ophoging ervan hetzelfde is gehouden. Daarbij wijst ze het college ook op de Ontwerpwijzer Fietsverkeer van de Fietsersbond. Hierin staan aanbevolen minimumrichtlijnen voor breedtes van fietspaden. Ze vraagt zich af of hiermee rekening is gehouden en of er contact is gezocht met verkeersadviseur Jan van Schijndel die tegenover het ED zijn bedenkingen uitte over de veiligheid van het fietspad. Het pad dat nu ongeveer anderhalve meter breed is, zorgt volgens Van Schijndel gegarandeerd voor halsbrekende toeren als je een tegenligger passeert.

Kosten
Eén van de opties die door meerdere partijen wordt genoemd als oplossing voor de geringe breedte, is het fietspad weer onverhard te maken. Van Leeuwen-Berkvens van de Onafhankelijke Partij Deurne vraagt zich af welke kosten ermee zijn gemoeid en of die vermeden hadden kunnen worden door vooraf een inventarisatie te maken in plaats van achteraf na herhaalde vragen van inwoners. Een jaar geleden werd het pad al eens afgebroken en opgehoogd in verband met de vernattingswerkzaamheden bij het Leegveld. Omwonenden vrezen dat het pad er nu weer uit moet omdat het te smal en daardoor onveilig zou zijn.

Commissievergadering
Ook in een recente commissievergadering stond de toekomstige ontwikkeling van het fietspad Leegveld-Kanaalstraat volgens Joan van Rixtel letterlijk in het voorstel: “Maar wethouder Verhees kon niet op ingaan op een suggestie van Transparant Deurne voor een doorsteek naar het Kanaal van Deurne omdat dat de portefeuille van wethouder Biemans zou zijn en Biemans was net vertrokken.”

Duofietsen
De partij van Van Rixtel heeft daarnaast eerder gevraagd of er bij de breedte van het fietspad wel rekening is gehouden met het toenemend gebruik van duo-fietsen. Hierbij wees Transparant Deurne niet alleen op het fietspad over het Leegveld tussen de Eikenlaan en de Kanaalstraat maar ook op de smalle fietspaden in bijvoorbeeld de Liesselse en Vlierdense bossen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen